Китай загрожує зростанню світової економіки

Четвер, 14 січня 2010, 15:25

Перегрів китайської економіки може призвести до появи "бульбашок" на фінансових ринках країни, а також до збільшення інфляційного тиску.

Про це йдеться у звіті World Economic Forum (WEF), випущеним напередодні щорічного засідання, яке відбудеться 27-31 січня в Давосі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Скорочення імпульсу до зростання китайської економіки, яка демонструє найвищі темпи підйому в світі, "може негативно відбитися на світових ринках капіталу та сировинних ринків", цитує агентство Bloomberg звіт WEF.

За словами головного економіста Zurich Financial Services Деніела Хофманна, "жорстка посадка" китайської економіки являє собою найбільший ризик ".

Ціни на житло в Китаї виросли в грудні максимальними темпами за 18 місяців, підтвердивши необхідність прийняття урядом країни заходів для обмеження припливу спекулятивного капіталу.

Цього тижня китайський центробанк підвищив норму обов'язкових банківських резервів по депозитах на 50 базисних пунктів вперше з червня 2008 року.

"Китайська економіка знаходиться в стані перегріву", - зазначив Хофманн. - "Зростання цін на житло у великих містах КНР, таких як Пекін і Шанхай, перевищило 60% в 2009 році".

Фінансова криза зробила глобальну економіку дуже вразливою до подальших загроз, з огляду на значне зростання бюджетних дефіцитів, відзначається у звіті WEF.

"Ми повинні бути готові до проблем", - говорить керуючий директор WEF Роберт Грінхілл.

За його словами, фінансова криза і рецесія сприяли створенню обстановки, в якій невирішені проблеми можуть вирости в чергову кризу.

Гофман вважає, що ситуація, з якою стикнулися Дубай і Греція, підкреслюють загрози, до яких призводить зростання бюджетних дефіцитів.

Реклама:

"Проблеми Дубая і Греції є першими попередженнями щодо значних рівнів боргу", - заявив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: