НБУ пригрозив банкам за послаблення гривні

Четвер, 14 січня 2010, 15:01

Національний банк звертає увагу керівників банків на необхідність більш обачного відношення до встановлення курсів купівлі/продажу іноземної валюти за гривню.

Відповідна телеграма за підписом в. о. голови НБУ Анатолія Шаповалова була поширена в четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Курси, які встановлює уповноважений банк, повинні визначатися банком з урахуванням орієнтирів, які на щоденній основі доводяться Національним банком до відома фінансових установ", - йдеться в повідомленні.

НБУ відзначає, що вимоги щодо стабілізації курсових очікувань спрямовані на мінімізацію валютних ризиків і сприяють своєчасному виконанню зовнішніх боргових зобов'язань всіма учасниками валютного ринку.

"У разі подальшої дестабілізації банком середньозважених котирувань гривні на міжбанківському валютному ринку, Національний банк буде розцінювати це як особисту політику, яка веде до руйнування макроекономічних передумов стабілізації і перешкоджає виходу економіки України з кризи", - підкреслюється в повідомленні.

Реклама:

Як повідомлялося, курс гривні почав різко знижуватися і на готівковому, і міжбанківському валютному ринках.

Вранці 13 січня його котирування на міжбанку досягли 8,16-8,23 грн./дол., після чого Нацбанк повідомив про плановану інтервенцію за курсом 8,01 грн./дол.

У результаті котирування впали до 8,07-8,12 грн./дол., а Нацбанк продав близько 60 млн. дол.

Однак у четвер курс долара на міжбанку на початку торгів знову підріс до 8,14-8,15 грн./дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!