У США зафіксовано рекордний дефіцит бюджету

Четвер, 14 січня 2010, 10:05

Рекордний для грудня дефіцит держбюджету США був зафіксований минулого місяця.

Це сталося через те, що високе безробіття привело до зниження податкових надходжень, а уряд був змушений збільшити держвидатки, щоб підтримати відновлення економіки, повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на Міністерство фінансів США.

За інформацією відомства, перевищення витрат держави над доходами склало 91,9 млрд. доларів в грудні 2009 року у порівнянні з 51,8 млрд. доларів за аналогічний місяць 2008 року.

США фіксують дефіцит держбюджету вже протягом 15 місяців поспіль, що є рекордним терміном.

Реклама:

Дефіцит американського бюджету за підсумками 2009 календарного року став рекордним за всю історію збору даних, податкові надходження при цьому були мінімальними з 2004 року (за підсумками 2009 фінансового року, що завершився 30 вересня, дефіцит склав 1,4 трлн. доларів). "Бюджетне сальдо різко погіршилося в останні роки через ослаблення економіки і різних податкових пільг, покликаних стимулювати економіку", - стверджує президент Insight Economics LLC Стівен Вуд, який дав найбільш точний прогноз дефіциту бюджету США - 92 млрд. доларів.

У поточному фінансовому році, що почався 1 жовтня 2009 року, дефіцит перевищить 1 трлн. доларів другий рік поспіль, прогнозують Білий дім і Бюджетна комісія Конгресу США.

З початку рецесії економіка США втратила 7,2 млн. робочих місць, у грудні безробіття становило 10%, що близько до максимального рівня за 26 років (10,4%).

Раніше повідомлялося, що президент США Барак Обама має намір запропонувати ввести податок, яким будуть обкладатися активи 20 найбільших фінансових компаній за вирахуванням акціонерного капіталу і депозитів.

Як заявив представник президентської адміністрації, за рахунок цього податку уряд розраховує отримати близько 120 млрд. доларів протягом найближчих десяти років, щоб компенсувати витрати скарбниці на порятунок банків під час кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: