Використання бюджетних коштів будуть перевіряти в 4 рази довше

Середа, 13 січня 2010, 10:08

Державним підприємствам і відомствам з цього року слід очікувати посилення контролю за використанням бюджетних коштів з боку Контрольно-ревізійного управління (КРУ).

Установа запропонувало Кабміну розширити повноваження КРУ, щоб воно проводило не тільки планові та позапланові ревізії, але і аудит ефективності державних коштів тривалістю до 4 місяців, пише видання "Комерсант-Україна".

У проекті постанови Кабінету міністрів пропонується проводити перевірки в п'ять етапів і вони будуть тривати в 4 рази довше, ніж планова виїзна, - 120 днів.

У разі необхідності КРУ зможе продовжити аудит ще на 30 днів. Для цього не знадобиться рішення суду, яке необхідно зараз при збільшенні термінів ревізій.

За словами заступника глави КРУ Геннадія Дмитренко, за рік аудитори зможуть провести планову та позапланову ревізії, а також аудит ефективності.

Протягом 120 днів відомство планує збирати та аналізувати інформацію про діяльність учасників аудиту, виявляти докази неефективного використання державних фінансів і перевіряти причини виникнення порушень.

Аудиторський звіт буде узгоджуватися з учасником ревізії, після чого КРУ дасть рекомендації ефективного використання бюджетних грошей, підвищення економності і продуктивності.

На думку Дмитренка, запропонована ними ревізія буде носити скоріше профілактичний, ніж каральний, характер.

"Я б на місці керівників підприємств запрошував КРУ проводити аудити, тому що вони повинні знати про ефективне використання коштів. За 30 днів ми не в змозі знайти всі порушення, які зможемо виявити за 120 днів. Підприємства та держфонди, звичайно, неохоче надаватимуть інформацію , але держава може дійти до істини", - резюмував Дмитренко.

У Рахунковій палаті (РП), яка також контролює використання бюджетних коштів, заявили, що 30-денного строку цілком достатньо для проведення якісного фінансового аудиту.

"У розтягуванні строків перевірки до 4 місяців користі немає - це тільки завдасть шкоди діяльності держпідприємств. Збільшення термінів ревізій паралізує їх роботу", - сказав головний контролер-директор департаменту з питань правового забезпечення СП В'ячеслав Пилипенко.

Голова Укравтодору Вадим Гуржос теж не вважає за доцільне збільшення термінів перевірок, так як це вимагає додаткових коштів на розширення штату ревізорів.

Реклама:

У той же час міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко вважає, що якщо через 120 днів до держбюджету можна буде повернути незаконно витрачені кошти, то ініціативу КРУ варто підтримати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!