Google загрожує піти з Китаю

Середа, 13 січня 2010, 09:43

Інтернет-гігант Google може припинити всі свої операції в Китаї після того, як місцеві хакери атакували ящики електронної пошти китайських правозахисників.

У компанії заявляють, що виявили факт "цілеспрямованого нападу на свою корпоративну інфраструктуру", сліди якої ведуть до Китаю, пише видання "Дело".

Google не звинуватив конкретно уряд Китаю, але заявив вустами свого головного юриста Девіда Драммонда, що більше не бажає піддавати цензурі результати пошуку з використанням китайської версії свого сайту, як того вимагає уряд КНР.

Це означає, що Google доведеться закрити сайт Google.cn, який працює з 2006 року.

Влада США вже заявила, що чекає від Китаю пояснення атаки на Google, в ході якої поштові скриньки, зареєстровані на сайті пошукача китайськими активістами правозахисного руху, були зламані.

Держсекретар США Хілларі Клінтон висловила серйозну стурбованість з приводу цього інциденту і сподівається на пояснення з Пекіна.

Google останнім часом часто відчував на собі тиск з боку китайської влади. На початку минулого року Пекін заблокував доступ до сайту через поширення "непристойного контенту".

На початку цього року компанія вибачилася перед китайським письменниками, які виступили проти сканування їх книг і розміщення в створюваній Google відкритій інтернет-бібліотеці, тому що це порушує авторські права.

Як повідомлялося, президент Франції Ніколя Саркозі також виступав на захист культурної спадщини від посягань з боку Google.

Французький президент заявив, що не дозволить американській корпорації привласнити книжкову спадщину своєї країни.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: