"Газпром" побоюється зміни влади в Україні

Середа, 13 січня 2010, 09:09

В "Газпромі" побоюються перегляду контрактів на постачання газу до України після зміни влади в країні.

Про це розповіло високопоставлене джерело в компанії, пише видання "Комерсант-Україна".

За його словами, юридичний департамент "Газпрому" вже приступив до підготовки лінії захисту в судах угод, підписаних 19 січня 2009 року.

"Кандидат, який має найбільші шанси, за даними соцопитувань, стати президентом, вже завив про намір переглянути ці договори. Тому у вівторок було дано доручення підготувати стратегію їх захисту", - заявив співрозмовник.

Нагадаємо, в суботу, виступаючи на радіо "Ехо Москви", офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов заявив, що монополія сподівається, що новий президент України все-таки не стане переглядати газові угоди.

"Контракти довгострокові по шведському праву, і тільки через те, що зміниться політичне керівництво, претендувати на зміну контрактів навряд чи вийде", - сказав він.

Купріянов також підкреслив, що середня ставка транзиту російського газу через Україну в розмірі 2,7 дол. за тисячу кубометрів на 100 км в 2010 році є ринковою.

За його твердженням, у Польщі, де транзит йде новим газопроводом, для якого ще потрібно відшкодовувати витрати на будівництво, ставка нижче. При цьому назва газопроводу і розмір ставки представник російської газової монополії вказати відмовився.

Раніше про необхідність перегляду існуючих контрактів на постачання газу неодноразово заявляв кандидат у президенти Віктор Янукович.

Він заявив, що зростання цін на російський газ призвело до скорочення виробництва мінеральних добрив в країні на третину, зупинки ряду промислових підприємств і "деіндустріалізації" української економіки.

Джерело в Партії регіонів пояснило, що Україна може домогтися поступок від Росії, спираючись перш за все на свій статус монопольного транзитера газу. Співбесідник стверджує, що в "Газпромі" не зацікавлені в припиненні поставок українського газу в країни Євросоюзу, оскільки збитки в цьому випадку лягають на російську монополію, а не на українську сторону.

Тим часом, експерти погоджуються, що цей рік є найкращим часом для того, щоб домогтися поступок: споживання газу у світі падає, а Росія планує відмовитися від низки газопроводів, що обходять Україну.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!