"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рахункова палата виявила "утилізацію" коштів на утилізацію ракетного палива

Вівторок, 12 січня 2010, 19:14

Кошти, виділені на фінансування прийнятої в 2003 році держпрограми утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22, використані неефективно.

Такий висновок зробила колегія Рахункової палати, повідомляє агентство "УНІАН".

"На отримані за 2004-2009 роки 600 млн. грн. Національне космічне агентство і Павлоградський хімзавод не створили виробництво з утилізації твердого ракетного палива. Не завершено будівництво жодного об`єкта, на спорудження яких використано 133 млн. грн.", - йдеться в повідомленні.

Також сказано, що середній показник готовності об'єктів утилізації становить від 86% до 7%.

Реклама:

У Рахунковій палаті підкреслюють: механізм фінансування програми зі cтабфонду може гальмувати її виконання, а це, в свою чергу, вимагатиме додаткових витрат із держбюджету на зберігання двигунів із твердим ракетним паливом. Щорічно воно обходиться державі в понад 50 млн. гривень.

"Подальше зберігання твердого ракетного палива, гарантійні терміни зберігання якого закінчилися ще в 1998-2000 роках, створює екологічну й техногенну небезпеку для України", - підкреслює Рахункова палата.

Як відомо, на початку 2009 року голова Дніпропетровської ОДА Віктор Бондар виступив із попередженням про загрозу вибуху ядерного палива, яке зберігається в області.

За його інформацією, в Павлограді зберігається 5 тис. тонн ракетного палива від боєголовок. Його знешкодження на початку 2009 року оцінювали в 300 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!