Думка експерта: Продаж ІСД шкодить національним інтересам

Вівторок, 12 січня 2010, 18:34

Російський великий капітал продовжує скуповувати українські стратегічні активи.

На черзі - продаж української металургійної корпорації "Індустріальний Союз Донбасу", що знаходиться на 29-му місці у списку найбільших світових металургійних компаній. У 2008 році вона виплавила 9,9 мільйона тонн сталі.

"ФДМ і Кабмін із заплющеними очима пропустили угоду із злиття і поглинання, що прямо суперечить національним економічним інтересам", - вважає економіст Володимир Шемаєв.

На його думку, держава повинна була увійти до статутного капіталу української компанії за рахунок коштів Стабілізаційного фонду, тим самим посиливши її позиції на світовому металургійному ринку і підтримавши її ліквідність у кризовий момент.

Реклама:

"Однак уряд самоусунувся і витратив весь резервний фонд на виконання передвиборчих обіцянок прем'єр-міністра. Це виглядає дивно на фоні посилення протекціоністських дій урядів у всьому світі", - зауважує економіст.

Він переконаний, що після нормалізації фінансового стану, на піку зростання ринкової вартості компанії її можна було б продати або акціонерам ІСД, або пулу українських інвесторів, але вже за ціною, яка б влаштовувала державу.

Шемаєв нагадав, що 85% нафтопереробки в Україні контролюють російські компанії, мобільний зв'язок повністю належить норвезьким і російським фірмам. У кольоровій металургії три найбільші об'єкти - "Алюміній України", Миколаївський глиноземний завод і ЗАЛК - контролюються з-за кордону.

"Новому уряду і президенту необхідно відмовитися від нинішньої стратегії розпродажу і розбазарювання державної власності, провести інвентаризацію активів, у яких держава має свою частку, створити галузеві холдинги і боротися за міжнародні замовлення", - вважає економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: