ПОЛЬЩА ХОЧЕ СУДИТИСЯ З "ГАЗПРОМОМ" ЧЕРЕЗ ФІРТАША

Вівторок, 12 січня 2010, 12:00

Російський "Газпром" не хоче компенсувати недопоставки газу до Польщі швейцарським RosUkrEnergo.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на польське видання Dziennik.

Польський концерн PGNiG може в судовому порядку вимагати від концерну доплату і сума претензій може досягти 410 млн. доларів, відзначає видання.

Після завершення російсько-українського конфлікту Польща так і не стала отримувати газ у повному обсязі. RosUkrEnergo не змогла виконати свої зобов'язання з постачання 2,4 млрд. куб м газу на рік.

Реклама:

У відповідь на намір Польщі звернутися до суду, "Газпром" пообіцяв у березні 2009 року компенсувати недопоставки газу RUE, але сторони витратили на узгодження умов нової угоди майже рік. У результаті цього Польща недоотримала близько 20% імпортного газу.

Новий договір вдалося підписати лише в грудні. Відповідно до нього обсяг поставок газу до Польщі повинен бути збільшений, контракт продовжено до 2037 року.

В угоді також врегульовано питання про підвищення "Газпромом" частки в операторі газопроводу Ямал - Європа EuroPolGaz з 48 до 50% і тарифна політика.

Тепер документ повинен бути затверджений урядами двох країн. Але польський віце-прем'єр Вальдемар Павляк уже заявив, що має намір блокувати затвердження угоди до тих пір, поки не буде вирішено ряд спірних питань, зокрема оплата боргів за транзит газу по газопроводу Ямал - Європа.

На заваді схваленню нового договору може і президент Польщі Лех Качинський.

Минулого тижня він обрушився з критикою на угоду, яка, на його думку, погіршує і без того сильну залежність від російського газу, продовжуючи контракт на постачання до 2037 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: