На ринку облігацій очікується бум

Вівторок, 12 січня 2010, 10:42

Компанії та уряди країн в усьому світі відчайдушно поспішають встигнути розмістити якомога більше боргових зобов'язань, побоюючись швидкого підвищення облікових ставок.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

У понеділок низка компаній, серед яких Virgin Media, BMW і футбольний клуб Manchester United, вийшли на ринок боргових зобов'язань з метою залучити понад 20 млрд. дол.

Уряди Польщі та Мексики також звернулися до ринку облігацій для залучення додаткових коштів.

З початку поточного місяця приватні та державні емітенти залучили близько 75 млрд. дол. Більше двох третин цих коштів були отримані різними фінансовими компаніями, які намагаються реструктурувати наявну заборгованість.

На цьому тижні аналітики очікують виходу на ринок корпоративних боргових зобов'язань емітентів високоризикованих (так званих "непридатних") облігацій, оскільки цей сектор практично не діяв більшу частину минулого року.

Реклама:

Початок року традиційно є періодом найбільшої активності на ринках боргових зобов'язань, оскільки, з одного боку, інвестори поки що мають у своєму розпорядженні значний обсяг вільних коштів, з іншого - більшість компаній ще не вступають у період крайньої обережності.

Аналітик Barclays Capital Уейн Хілі впевнений, що недавнє ралі на ринку облігацій, яке істотно знизило вартість розміщення боргових зобов'язань для компаній, призвело до того, що навіть ті компанії, в плани яких не входило залучення нових засобів найближчим часом, вирішили скористатися ситуацією, що склалася.

"Є емітенти, які кажуть: "давайте користуватися моментом", навіть якщо вони поки що і не планували виходити на цей ринок", - зазначив Хілі.

Втім, як підкреслює Financial Times, оптимістичні настрої володіють далеко не всіма учасниками ринку.

Багато компаній впевнені, що згортання урядових заходів стимулювання економіки, які, зокрема, мають на увазі реалізацію великих програм викупу корпоративних боргових зобов'язань, призведе до різкого падіння доступності позикових коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: