Росія поступилася США лідерством на газовому ринку

Вівторок, 12 січня 2010, 09:54

У 2009 році Росія поступилася США світовим лідерство у виробництві газу.

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на дані російського Міненерго і US Energy Information Administration (Адміністрація енергетичної інформації США).

Згідно з офіційними даними, опублікованими Міненерго на початку січня, видобуток газу в Росії за 12 місяців скоротився на 12,4 відсотка - з 644,999 до 582,353 мільярдів кубометрів.

Для порівняння, в США тільки за січень-жовтень було видобуто 620,2 мільярда кубометрів.

Реклама:

Утім Росія й раніше регулярно відставала від США за загальним обсягом видобутого газу, але випереджала свого конкурента з видобутку товарного газу - тобто того газу, що йде на продаж, а не закачується назад у пласт або спалюється на факелах.

Точних даних щодо виробництва товарного газу за весь 2009 рік ще немає, але, найімовірніше, Росія цього разу поступиться США - дуже вже великим був обвал на російському ринку.

У США, навпаки, видобуток зростає, хоча й усього на 2,4 відсотка за 10 місяців.

Газові ринки Росії і США багато в чому вирізняються один від одного: США є нетто-імпортер палива, а Росія - найбільшим експортером. Утім, лідерство США в галузі може мати свій вплив і на російські газові компанії.

Так, "Газпром" у найближчі роки має намір збільшити свою присутність на ринку зрідженого природного газу (ЗПГ), де сильні позиції США.

Для цього, зокрема, запускаються найбільші проекти на Ямалі, Далекому Сході і в Баренцевому морі, які вимагають багатомільярдних інвестицій.

Якщо США й надалі нарощуватимуть обсяги виробництва, то конкуренція на ринку ЗПГ значно збільшиться.

Крім того, дуже велика пропозиція на ринку ЗПГ робить газ дешевше, що негативно позначається на постачаннях "Газпрому" до Європи.

За підсумками 2009 року експорт газу з Росії скоротився трохи більше, ніж на 10 відсотків.

За даними CIA Factbook, США посідає 5 місце в світі за обсягом доведених запасів газу. Росія за цим показником є світовим лідером.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!