Китай став найбільшим світовим експортером

Понеділок, 11 січня 2010, 10:09

Китай за підсумками 2009 року вийшов на перше місце серед світових експортерів, обігнавши Німеччину.

Про це пише The Washington Post, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Експорт із КНР виріс у грудні вперше за 14 місяців - на 17,7% в порівнянні з аналогічним місяцем 2008 року. Обсяг імпорту у КНР збільшився на 55,9%.

За рік китайський експорт скоротився на 16%, його обсяг перевищив 1,2 трлн. дол., у той час як Німеччина продемонструвала більш значне падіння, і, як очікується, обсяг поставок з цієї країни за кордон складе близько 1,17 трлн. дол.

Імпорт в Китай за рік скоротився на 11,2% - до 1,01 трлн. дол. Профіцит торговельного балансу країни впав на 34,2% - до 196,1 млрд. дол.

Основну частку імпорту в минулому році становили сировинні товари і промислове устаткування, необхідні для реалізації інфраструктурних проектів, передбачених програмою стимулювання китайської економіки.

Імпорт з Австралії і Малайзії виріс більш ніж удвічі, тому що ці країни є основними постачальниками сировини до Китаю.

КНР збільшила експорт в США на 15,9%, у країни Євросоюзу - на 10,2%.

"Китай зробив ще один крок на шляху досягнення розміру економіки, зіставного з його населенням", - заявив керуючий директор дослідницької фірми Dragonomics Артур Кробер.

Населення ФРН становить близько 80 млн., а в Китаї проживає понад 1,3 млрд. чол.

"Наступну велику новину варто чекати, коли Китай обжене Японію і стане другою за розміром економікою світу", - додав Кробер.

Аналітики вважають, що це трапиться вже в 2010 році.

"Врешті-решт, хоча я не очікую цього протягом найближчих 20 років або близько того, економіка Китаю буде більше, ніж США", - вважає Кробер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: