Думка експерта: Ціни на доступ до міждержавних електричних мереж можуть зрости втричі

Середа, 9 грудня 2009, 17:57

Національна енергетична компанія "Укренерго" виставить потужність передачі електроенергії 1 510 МВт на аукціон з доступу до міждержавних електромереж України для експорту електроенергії.

Аналітик инвестиційної компанії Phoenix Capital Сергій Петренко вважає, що ціни на аукціоні можуть зрости втричі.

"Ціни на доступ до 100 Мвт. пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії в напрямку Словаччини, Угорщини та Румуніі можуть перевищити початкову ціну (16 млн. грн.) у 2-3 рази та сягнути 50 млн. грн.", - зауважив він.

Петренко додав, що ціна аукціону буде залежати від того, за якою ціною зможуть купувати українську електроенергію оптові постачальники на заході в наступному році.

Реклама:

Експерт нагадав, що 275 Мвт пропонується в напрямку Словаччини, Угорщини та Румуніі,  135 Мвт - пропонується у напрямку Польщі, 175 Мвт - у напрямку Білорусі, 125 Мвт - до Молдови й все інше, а саме 800 Мвт. пропонується у напрямках Росії.

"Найбільш ймовірно що попит буде тільки на західний напрямок тому що ринкові ціни українських постачальників зараз не будуть привабливими для Білорусі, Росії чи Молдови", - вважає аналітик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!