"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Радник Стельмаха виступає за розширення грошової пропозиції

Середа, 9 грудня 2009, 12:46

Національному банку України доцільно помірно розширити грошову пропозицію для протидії ризику занадто повільного відновлення розвитку економіки.

Таку думку висловив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ключовим макроекономічним ризиком, як і раніше, залишається загроза спаду в економіці. Інфляція сповільнюється, і це створює передумови для певної лібералізації процентної політики та політики рефінансування. Відповідна постанова НБУ опрацьовується. Голова Нацбанку виступає за стимулюючу політику", - сказав він.

Разом з тим, Литвицький підкреслив, що такі кроки Нацбанку повинні бути підтримані заходами уряду і парламенту в питанні формування адекватного попиту на гроші з боку прийнятних позичальників.

Реклама:

"Треба щось робити, щоб в реальному секторі з'явилася якась привабливість. Тому ми повинні ставити питання не тільки про розширення грошової пропозиції і збільшення кредитних операцій банків, але й про підтримку з боку законодавців та уряду в питанні відновлення авторитету класних позичальників. Щоб ті, хто візьме кредити, могли бути впевнені в тому, що зможуть збути свою продукцію", - сказав він.

"Лише у сукупності з процесами оздоровлення реального сектору можна розраховувати на ефективність тієї відсоткової політики, яку ми хочемо активізувати", - пояснив радник голови Нацбанку.

итвицький також повідомив, що повна статистична картина сформована поки лише з жовтня - вона вказує на зростання економічної активності.

Разом з тим, уповільнення динаміки в агросекторі дозволяє припустити, що жодна галузь національної економіки не буде мати приросту в поточному році.

За його оцінкою, динаміка інфляції та спаду ВВП у поточному році співпадуть і складуть близько 13%.

"Під час економічного спаду грошей потрібно давати більше, навіть йти на деяку жертву цінової стабільності. Аналогічним шляхом ідуть в інших країнах. Але ми не можемо так широко крокувати як вони, тому що в нас не така інфляція. Тому ми не можемо істотно знижувати ставки , але рухатися в цьому напрямку необхідно", - підкреслив Литвицький.

У зв'язку з цим він відзначив важливість прискорення процесу рекапіталізації банків і вживання заходів з розширення попиту з боку населення.

Щодо інфляції, Литвицький нагадав, що поточні рівні робочих ставок рефінансування (під забезпечення держоблігаціями - 15,5%, без забезпечення - 17%) істотно перевищують рівень зростання цін - за підсумками 11 місяців 2009 року інфляція склала 11,3%, за останні 12 місяців - 13,6%.

При цьому, він нагадав, що в 2010 році офіційним прогнозом передбачено зростання споживчих цін на 9,7%.

"Доцільно вивчити можливість приведення облікової ставки у відповідність з очікуваною в 2010 році інфляцією, а робочих ставок рефінансування у відповідність з очікуваною інфляцією 2009 року - знизити до рівня 14,5-16%", - сказав Литвицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!