"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ визнав правомірність видачі кредитів в інвалюті

Середа, 9 грудня 2009, 11:52

Національний банк повідомляє комерційним банкам про правомірність видачі ними кредитів в іноземній валюті.

Про це сказано в листі НБУ, повідомляє агентство "Українські новини".

"У зв'язку із запитами банків щодо правомірності укладання кредитних договорів в іноземній валюті (Національний банк) повідомляє таке: відповідно до статті 192 Цивільного кодексу іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і порядку, установлених законом", - сказано в листі.

НБУ підкреслює, що відповідно до декрету Кабінету міністрів "Про систему валютного регулювання й валютного контролю" для надання й одержання резидентами кредитів в інвалюті необхідним є наявність відповідних індивідуальних ліцензій, якщо строки й суми таких кредитів перевищують установлені законодавством межі.

Реклама:

Однак, за даними Нацбанку, такі межі законодавчо не встановлені.

"На сьогодні законодавець не встановив межі строків і сум надання/одержання кредитів в іноземній валюті", - сказано в листі.

У зв'язку з цим НБУ підкреслює, що, таким чином, операції із надання кредитів в інвалюті не вимагають одержання індивідуальних ліцензій.

Як повідомлялося, раніше банківські асоціації висловлювали стурбованість позовами позичальників з метою визнання валютних кредитних договорів недійсними.

У листопаді Вищий господарський суд задовольнив касаційну скаргу Національного банку й скасував низку судових рішень щодо визнання недійсними кредитних договорів в інвалюті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!