НБУ бачить поліпшення динаміки ВВП

Понеділок, 7 грудня 2009, 20:41

Динаміка валового внутрішнього продукту (ВВП) продовжить поліпшення в четвертому кварталі 2009 року.

Про це повідомив виконавчий директор Національного банку (НБУ) з економічних питань Ігор Шумило, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Буде зростання (зростання ВВП у четвертому кварталі в порівнянні з третім). Ми очікуємо, що воно буде в районі 2% як мінімум ... Це третій квартал зростання. У цілому за рік це дає мінус 14%", - сказав Шумило.

Як повідомлялося, за даними Держкомстату падіння ВВП у третьому кварталі 2009 року до аналогічного періоду минулого року склало 15,9%, у другому кварталі - 17,8% і в першій - 20,3%.

Реклама:

Мінекономіки очікує падіння української економіки в поточному році на 12%, хоча офіційний прогноз на 2009 рік передбачає зростання ВВП на 0,4% при інфляції 9,5%.

Щодо інфляційної динаміки, Шумило відзначив, що в грудні-2009 вона буде меншою, ніж у грудні-2008.

"Підстав, пов'язаних з фундаментальними факторами, для високої інфляції немає. Але з іншого боку сильніше, ніж ми прогнозували пішли ціни на продукти харчування ... На грудень (прогноз інфляції) - менше 2%", - сказав він.

Як повідомлялося, зростання споживчих цін в Україні в грудні-2008 року склало 2,1%. У листопаді-2009 інфляція склала 1,1%.

Говорячи про ситуацію на валютному ринку, виконавчий директор НБУ повідомив, що курс гривні в останні місяці не відчуває девальваційного тиску через нестачу валютних надходжень.

"Валюти у країну заходить більше, ніж з неї виходить", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: