Екс-міністр фінансів розкритикував політику Кабміну

Понеділок, 7 грудня 2009, 12:49

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає недосконалою проведену Кабінетом міністрів бюджетну й боргову політику.

Про це він сказав в інтерв'ю "Інвестгазеті", повідомляє агентство "Українські новини".

"Дефіцит бюджету, який різко виріс, викликав істотне нарощування боргу. Він здається некритичним, але такий ріст за один рік - серйозне навантаження для країни. Кожна друга гривня витрат не має джерел. Сьогоднішня боргова політика - дорога в нікуди", - зазначив Пинзеник.

Він додав, що при такій борговій політиці фінансові проблеми не зникають, а накопичуються.

Реклама:

"Вони наростають, як снігова куля, і вирішувати їх буде усе складніше", - підкреслив екс-міністр.

Виходом зі сформованої ситуації, на думку Пинзеника, є об'єктивне інформування суспільства про реальний стан справ у цій сфері і прийняття непопулярних рішень для нормалізації ситуації.

Проведенню такої політики, на думку екс-міністра, заважає страх політиків перед відповідальністю.

"Суспільство повинне знати, що відбувається, й бути готовим до прийняття непростих, але важливих і неминучих рішень, а не слухати щодня, що у нас все добре", - сказав Пинзеник.

Одним з перших рішень влади в сфері бюджетної й боргової політики, як вважає екс-міністр, повинна стати побудова системи витрат, які відповідали б доходам, а не перевищували їх.

Як повідомлялося, раніше Секретаріат президента заявив про виконання дохідної частини держбюджету в листопаді за рахунок коштів Міжнародного валютного фонду.

За даними головних служб соціально-економічного розвитку Секретаріату, звітний показник доходів загального фонду держбюджету в листопаді (31,3 млрд. гривень) майже наполовину становлять кошти, які не є мобілізованими з економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!