Українську економіку накрило "тінню"

Понеділок, 7 грудня 2009, 10:17

Частка "тіні" у вітчизняній економіці складає 45,4% від розміру офіційного ВВП.

Такі дослідження, проведеного газетою "Дело".

За даними видання, в абсолютних значеннях обсяг неврахованого ВВП, який створили невидимі трудівники в 2009 році, становить 420 млрд. гривень.

Найбільш "затіненим" сектором української економіки серед легальних видів діяльності, за результатами дослідження, виявилася торгівля - рівень тінізації тут досягає 50% від розміру офіційного ВВП, сформованого у цьому секторі.

Реклама:

Офіційно працівники прилавка і касового апарату створили за перші 6 місяців 2009 року 64 млрд. гривень доданої вартості (ВВП), відповідно, "торговці невидимого фронту" принесли тіньовій економіці України близько 32 млрд. гривень.

Наступними за рівнем тінізації ідуть сектори будівництва і торгівлі нерухомістю. Там покрито мороком 37% діяльності. У грошовому виразі це близько 7,4 млрд. гривень.

Третє і четверте місця за непрозорості посідають фінансовий сектор і сільське господарство. У цих галузях приховано 27% діяльності.

Однак в абсолютних цифрах фінансисти набагато випереджають аграріїв. Перші принесли в тіньовий ВВП за перше півріччя 10 млрд. гривень, тоді як другі - тільки 4,4 млрд. гривень.

На п'ятому місці переробна промисловість - у тіні перебуває більше п'ятої частини від офіційного ВВП, що генерується цим сектором. А оскільки це найбільший сегмент вітчизняної економіки (18,6% у структурі ВВП), то і його внесок у тінь також вельми значний - 16,3 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: