"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерт про платоспроможність України: "довго так не протриматись"

Субота, 5 грудня 2009, 12:27
Верховна рада провалила у четвер черговий законопроект, який сприяв би наповненню бюджету: йдеться про підвищення акцизних зборів з тютюнових виробів.

Цей закон не має вирішального значення для забезпечення платоспроможності країни, однак він став черговим свідченням безпорадності української влади у ситуації, коли макроекономічна стабільність виглядає дедалі більш непевною, констатував в інтерв'ю Deutsche Welle експерт Німецької групи радників при уряді України Роберт Кірхнер.

Він нагадав, що саме підвищення таких споживчих зборів як акциз на тютюн чи горілчані вироби було одним з відносно безболісних для економіки інструментів наповнення бюджету в умовах кризи. На це вказувалося і в рекомендаціях МВФ.

Водночас уряд продовжує ігнорувати вимоги МВФ щодо підняття цін на газ для населення.

"За оцінками МВФ, субсидії з державного бюджету на підтримання низьких цін на газ обходяться державі у суму, еквівалентну 2,6% від ВВП - це близько 25 млрд. гривень. Їх "Нафтогаз" отримує з бюджету", - нагадав Кірхнер.

Реклама:

Поки українські політики, з огляду на президентські вибори, ухвалюють невиправдані соціальні видатки та блокують будь-які підвищення податків.

Однак одразу після виборів, хто б не став президентом, йому доведеться виставити українським платникам податків рахунок на кругленьку суму.

"Є різні можливості зараз утриматися на плаву. Уряд намагатиметься залучати внутрішні запозичення. Адже зовнішні ринки на даний момент закриті. Але: на внутрішньому ринку наразі короткострокові позики доводиться брати під 25-30 відсотків річних", - наголошує німецький експерт.

Ці гроші разом з величезними відсотками наступного року муситимуть повертати платники податків, нагадує він.

Як би не тримався уряд до виборів, для Роберта Кірхнера очевидно: без грошей МВФ забезпечити макроекономічну стабільність в Україні неможливо.

Тому, хто б не став наступним президентом України, йому доведеться шукати шляхи політичної консолідації, переконаний представник Німецької групи радників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: