Євросоюз закликає Україну й Росію до "газової" стабільності

П'ятниця, 4 грудня 2009, 16:49

Європейський Союз закликає Україну бути стабільним транзитером, а Росію - стабільним постачальником природного газу в Європу.

Про це сказав голова Європейської ради, прем'єр-міністр Швеції Йон Фредрік Райнфельдт на прес-конференції за підсумками саміту "Україна-ЄС", повідомляє агентство "Українські новини".

Зокрема, він зазначив, що європейські споживачі зацікавлені в прогностичності поставок енергоресурсів.

"Європейські споживачі можуть втратити своє терпіння, коли є конфлікт, пов'язаний з енергетикою... Ми просимо, щоб ви, ті хто зацікавлені в цьому, могли вирішити свої двосторонні проблеми й стати прогнозованими постачальниками енергоресурсів", - сказав Райнфельдт.

Реклама:

При цьому він додав, що 35% природного газу йде в ЄС через територію України.

Як повідомляло агентство, експерти допускають повторення на початку 2010 року газової кризи між Україною й Росією, що у січні 2009 року призвів до припинення транзиту російського природного газу в країни Європи.

Керівництво "Нафтогазу" і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово виключали проблеми з поставками й транзитом газу на початку 2010 року.

"Нафтогаз" й "Газпром" наприкінці листопада шляхом підписання додаткові угоди відкоригували обсяги імпорту Україною газу в 2009-2010 роках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!