R&I знизило рейтинг України

Середа, 30 грудня 2009, 12:47

Японське рейтингове агентство Rating and Investment Information, Inc. (R&I) знизило рейтинг зобов'язань емітента України в іноземній валюті з "ВВ-" до "В+", зберігши "негативний" прогноз.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу Міністерства фінансів.

"Оскільки через складну політичну ситуацію перспективи прийняття бюджету на 2010 рік туманні, уряд України буде змушений боротися зі складним фінансовим становищем. В умовах політичної невизначеності, яка триватиме в найближчому майбутньому, агентство R&I вважає, що і без того складна фінансова ситуація уряду буде погіршуватися в 2010 році", - цитує Мінфін думку японського агентства.

R&I додає, що в урядовому проекті держбюджету-2010 запланований дефіцит на рівні 4% ВВП, який узгоджений з МВФ, однак парламент прийняв закон про підвищення мінімального рівня заробітної плати та пенсій, що значно збільшує ймовірність того, що фіскальний дефіцит вийде за рамки цього ліміту.

Реклама:

Серед інших проблем України японське рейтингове агентство вказує на затримку виділення МВФ чергового траншу кредиту stand-by, прогнозовані труднощі із залученням додаткових фінансових ресурсів як на внутрішніх, так і зовнішніх ринках капіталу.

"На додаток до цього, у першій половині 2010 року необхідно буде погасити значні суми короткострокових цінних паперів, а ціна імпортованого газу зросте на 20% у січні 2010 року, тим самим збільшивши навантаження на щомісячні платежі", - відзначає R&I.

На думку експертів агентства, повільне пожвавлення внутрішнього попиту також посилило невизначеність в управлінні фінансами, тому що для його відновлення буде потрібно більше часу, оскільки рівень безробіття залишається високим і становить 9%.

Заклопотаність агентства викликають також кредитні ризики, які збільшилися після девальвації гривні до долара.

Його експерти вважають, що у випадку затримки відновлення внутрішнього попиту або якщо зниження обмінного курсу буде більше, ніж очікується, кредитоспроможність банків може погіршитися, що викличе кризову ситуацію в кредитуванні та затримає подальше одужання економіки.

R&I зазначає, що для відновлення довіри до уряду з боку МВФ вона повинна проводити політику, погоджену з Фондом, зокрема, обмежувати витрати і збільшувати роздрібні ціни на газ.

"Прийняття суворих фінансових заходів за наявності довготривалого слабкого внутрішнього попиту потребує стабільності і сильному політичному керівництві. Оскільки остаточні результати президентських виборів не будуть визначені до лютого, політична стабільність навряд чи буде відновлено в найближчому майбутньому", - вважає японське рейтингове агентство.

Як повідомлялося, у листопаді 2008 року R&I понизило рейтинг України з "ВВ" до "ВВ-".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!