"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на ліки будуть рости

Четвер, 3 грудня 2009, 11:59

Верховна рада не змогла подолати вето презиента на закон про мораторій на ріст цін на ліки.

За проголосувало лише 218 депутатів. Серед них 150 регіоналів і 14 депутатів БЮТ. Закон відхилений.

Партія регіонів звинуватила БЮТ і НУНС в тому, що вони призвели до того, що українці не зможуть купити ліки.

Як відомо, місяць тому депутати ухвалили закон, яким пропонується на період фінансової кризи, до встановлення розміру мінімальної заробітної плати і пенсій на рівні прожиткового мінімуму запровадити мораторій на підвищення цін на всі види лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Реклама:

Лікарські засоби та вироби медичного призначення пропонували реалізувати за цінами, встановленими державою. До введення державної реєстрації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення вони реалізуються за цінами, що склалися станом на 1 липня 2008 року.

Президент ветував цей закон, зазначивши, що це може спричинити зникнення з обігу в Україні окремих видів лікарських засобів, появи на ринку фальсифікованих ліків, поширення контрабандного імпорту цих товарів.

Президент вказує, що близько 75% лікарських засобів, які використовуються українськими споживачами, в тому числі й найнеобхідніші, - іноземного виробництва, а 90% вітчизняних медичних препаратів виготовляється з імпортованої сировини.

"Таким чином, український ринок ліків безпосередньо пов'язаний з імпортом зазначених товарів, а відповідно, і курсовими різницями", - зазначає Ющенко.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: