"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка пообіцяли Європі не закручувати нафтовий кран

Понеділок, 28 грудня 2009, 19:37

Представник президента Богдан Соколовський обговорив з послами заяву РФ про можливе зупинення прокачки нафти до Європи. 

"Я тільки що провів зустріч з послами цих країн і роз'яснив їм позицію української сторони щодо заяви Росії", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами представника глави держави, Україна не має наміру перешкоджати проходженню російської нафти через свою територію.

"Навіть якщо сторони не зможуть завершити переговори з узгодження позицій до кінця поточного року, то не слід очікувати від України будь-яких перешкод щодо транзиту нафти у напрямку Словаччини, Угорщини та Чехії. Україна не буде припиняти транзит", - запевнив Соколовський.

Представник президента нагадав, що між "Укртранснафтою" і "Транснєфтью" (РФ), зокрема, діє підписана до 2019 року угода про транзит нафти по магістральному нафтопроводу "Дружба" (Мозир - Броди - Ужгород).

За його словами, ця угода передбачає можливість уточнення параметрів транзиту нафти через територію країни.

У зв'язку з цим, зазначив Соколовський, українська сторона запропонувала завчасно збільшити ставки транзиту нафти по українських нафтопроводах у зв'язку зі зниженням обсягів транзиту за останні роки, а також почати працювати за принципом "качай або плати".

"У нас уже було багато прикладів, коли російська сторона необґрунтовано і без попередження знижувала обсяги прокачки нафти через Україну", - підкреслив він.

"Крім того, оскільки подорожчали послуги всюди, ми висловили побажання і обґрунтували необхідність збільшення транзитних ставок", - пояснив представник глави держави.
   
Як відомо, раніше міністр енергетики РФ Сергій Шматко офіційним листом повідомив Європейський Союз про можливу зупинку прокачки нафти в напрямку Словаччини, Угорщини та Чехії.

За його словами, постачання нафти можуть бути припинені через невирішені питання з Україною щодо транзиту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: