"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ вимагає від банків надання планів капіталізації

Понеділок, 28 грудня 2009, 17:48

Національний банк (НБУ) визначив особливості проведення аудиторської перевірки річної фінансової звітності банків за 2009 рік, зобов'язавши кредитно-фінансові установи надати плани капіталізації за її підсумками.

Про це йдеться в повідомленні НБУ в листі до банків.

Згідно з листом, порядок аудиторської перевірки закріплений постановою НБУ від 23 грудня.

Порядок проведення аудиту звітності розроблено з метою оцінки якості активів, достатності резервів та капіталу банків: документом встановлені правила стрес-тестування банків.

Для забезпечення безумовного виконання вимог постанови НБУ доручив банкам терміново внести зміни у відповідні договори з аудиторськими фірмами.

Документ зобов'язує банки забезпечити доступ аудиторів до матеріалів останньої інспекції НБУ і надати центробанку право ознайомити з частиною інформацією аудиторського звіту представників Міжнародного валютного фонду та Світового банку.

Відповідно до постанови, банки повинні надати Нацбанку аудиторський звіт і окремий додаток до нього в термін до 30 квітня 2010 року.

У документі відзначається, що банки, які за результатами аудиту будуть мати потребу в докапіталізації, зобов'язані до 1 червня 2010 року направити в НБУ програму капіталізації, реалізація якої дозволить до 1 липня досягти показника адекватності капіталу не менше 10%.

Крім того, такі банки повинні надати програму капіталізації, яка забезпечить у термін до 1 січня 2011 досягнення показника адекватності капіталу не менше 10% - виходячи з результатів стрес-тестування.

Фінустановам також доручено розробити план заходів, спрямований на зниження кредитних ризиків.

Стрес-компонент при визначенні капіталу передбачає зменшення обсягу регулятивного капіталу на суму зобов'язань перед клієнтами, які не виконуються з вини банку.

Крім того, враховується потреба банку у збільшення резервів під кредитні операції за підсумками стрес-тестування.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!