У Тимошенко не записали гроші МВФ в держборг?

Понеділок, 28 грудня 2009, 13:50

Дані про обсяги та структуру державного боргу України на кінець листопада, оприлюднені Міністерством фінансів в понеділок, не містять інформації про конвертацію отриманих від Міжнародного валютного фонду спеціальних прав запозичення (SDR), проведену урядом у листопаді на суму близько 1,8 млрд. доларів.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на свої джерела.

Згідно з повідомленням, уряд на кінець листопада був винен МВФ 5,032 млрд. доларів, що всього на 63 млн. доларів більше, ніж місяцем раніше, і, ймовірно, викликано подорожчанням SDR по відношенню до долара.

Одночасно борг Національного банку перед МВФ, що вважається гарантованим державою боргом, за листопад зріс на 79 млн. доларів - до 6,239 млрд. доларів.

Реклама:

У той же час в структурі валютних резервів НБУ в листопаді повідомив про зменшення активів у SDR в доларовому еквіваленті на 1,817 млрд. доларів - до 271 млн. доларів.

Перший заступник глави Секретаріату президента і його представник в уряді Олександр Шлапак минулого тижня повідомив, що 18 листопада Мінфін отримав роз'яснення МВФ, що ці кошти необхідно розглядати як іноземні зобов'язання і відображати їх як позицію валового зовнішнього боргу. Такої ж позиції дотримуються в НБУ.

У той же час прем'єр Юлія Тимошенко на початку грудня заявила, що отримані урядом 1,8 млрд. доларів від МВФ у рамках конвертації SDR по суті своїй є дивідендами. При цьому Мінфін відобразив їх як доходи держбюджету, що склало близько 42% всіх доходів листопада.

Якщо враховувати конвертацію SDR в держборг, то за 11 місяців 2009 року його загальний приріст склав 110,9 млрд. гривень, або 58,6%, а сам держборг досяг 300 млрд. гривень, зазначає агентство. У доларовому вираженні він збільшився на 13 млрд. доларів, або 52,8% - до 37,6 млрд. доларів.

Як полвідомлялося, за даними Мінфіну, сукупний державний (прямий) і гарантований державою борг України за листопад 2009 року виріс на 2%, або на 0,707 млрд. доларів, - до 35,871 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: