Тінізацію української економіки оцінюють в 60% ВВП

Субота, 26 грудня 2009, 15:16

Тінізація економіки в умовах фінансово-економічної кризи набула тотального характеру і оцінюється окремими експертами та дослідниками в обсязі до 60% ВВП.

Про це поінформували вчені НАНУ в національній доповіді "Соціально-економічний стан України: наслідки для народу та держави", пише видання "Дзеркало тижня".

"Можна констатувати фактичне завершення процесу реструктуризації тіньової економічної діяльності в масштабах держави. Ця діяльність стала складовою його економіки. Вона обслуговує економічні та політичні інтереси певних впливових структур і ділових кіл", - відзначають вчені.

Більшість експертів вважають, що 25-50% обороту приватних підприємств не відображені в документах бухгалтерського обліку.

Реклама:

Рівень відходу в тінь залежить від того, що це за підприємство, "хто за ним стоїть" і т.д. У більшості малих підприємств "тінь" може досягати 80-90%, стверджують вони.

На думку незалежних експертів, найбільш поширеними видами тіньової діяльності є: оптимізація податків, проституція, торгівля наркотиками, працю нелегальних мігрантів, азартні ігри.

До поширених видів тіньової діяльності відносяться також незаконне повернення податку на додану вартість, зарплати "в конвертах".

У доповіді наголошується, що тіньовий обіг також присутня в таких сферах діяльності: торгівля (80%), будівництво (66%), нерухомість (60%), гральний бізнес (53%), громадське харчування (53%), засоби масової інформації ( 53%), транспорт та перевезення (46%).

Досить високий рівень корумпованості у сферах, що здійснюють постачання енергоносіїв, землевідведення під будівництво, операції з комерційною нерухомістю (оренду) і приватизацію державного майна.  

Тут існує значний розрив між ринковими і "відпускними" цінами на "продукцію" і, відповідно, можливість отримання надприбутків, що є джерелом хабарництва та "відкатів", з якими найбільше фірм працюють в будівництві (91%), торгівлі (75%), сфері нерухомості (75%), сільському господарстві (58%), енергетиці (58%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!