Ющенко наказав розрахуватися з регіонами

П'ятниця, 25 грудня 2009, 21:54

Президент Віктор Ющенко підписав указ "Про невідкладні заходи щодо нормалізації казначейського обслуговування місцевих бюджетів".

Про це ідеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Згідно з повідомленням, указ підписано у зв'язку з численними зверненнями місцевих органів виконавчої влади і розпорядників бюджетних коштів та має забезпечити виконання Державним казначейством вимог законодавства, зокрема, Бюджетного кодексу, щодо розпорядників коштів місцевих бюджетів.

"На сьогодні склалася катастрофічна ситуація з виконанням органами державного казначейства платіжних доручень на перерахування бюджетних коштів. Особливо гостро ця проблема стоїть для місцевих бюджетів", - ідеться у повідомленні.

Реклама:

"Незважаючи на те, що станом на 24 грудня 2009 року на рахунках місцевих бюджетів обліковувалось 8,4 млрд. гривень, місцеві органи влади не можуть розрахуватися з постачальниками товарів та послуг, необхідних для забезпечення життєдіяльності регіонів. Так, за даними регіонів, на сьогодні органами державного казначейства не виконано платіжних доручень щодо перерахування коштів з державного та місцевих бюджетів на загальну суму більш як 2,5 млрд. гривень (160 тис. платіжних документів)", - підкреслюють у прес-службі.

Таким чином, зазначається у повідомленні, фактично діяльність місцевої влади Держказначейством заблокована.

У зв'язку з цим президент постановив Раді міністрів АР Крим, місцевим державним адміністраціям створити не пізніше 28 грудня 2009 року комісії з перевірки стану виконання на місцях вимог законодавчих та нормативно-правових актів щодо додержання установлених порядку та строків реєстрації зобов'язань розпорядників бюджетних коштів; операцій з перерахування коштів на здійснення видатків, передбачених у загальному та спеціальному фондах місцевих бюджетів; здійснення операцій із зарахування коштів на реєстраційні та спеціальні реєстраційні рахунки розпорядників та рахунки одержувачів коштів місцевих бюджетів, а також додержання технологічного регламенту територіальними органами Держказначейства у системі електронних платежів НБУ.

Комісії мають забезпечити оперативне супроводження виконання у територіальних органах Державного казначейства операцій з перерахування коштів на здійснення видатків, передбачених у загальному та спеціальному фондах місцевих бюджетів, зарахування коштів на реєстраційні та спеціальні реєстраційні рахунки розпорядників та рахунки одержувачів коштів місцевих бюджетів.

Водночас, Держказначейство має забезпечити проведення до 30 грудня 2009 року включно реєстрацію бюджетних зобов'язань розпорядників коштів місцевих бюджетів та здійснення в день одержання платіжних доручень відповідних платежів щодо погашення зобов'язань за всіма статтями видатків, в тому числі шляхом відповідного збільшення тривалості операційного часу роботи з клієнтами та операційного дня територіальних органів.

Генпрокуратурі указом пропонується забезпечити участь представників органів прокуратури у роботі комісій та оперативно реагувати на виявлені факти порушень бюджетного законодавства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: