2010 року проблемні активи банків ростимуть повільніше

П'ятниця, 25 грудня 2009, 16:11

Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" прогнозує вповільнення темпів зростання проблемних активів банків у 2010 році.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на огляд рейтингового агентства.

"(У 2010 році буде спостерігатися) уповільнення темпів зростання проблемних активів, однак зберігається ймовірність збільшення частки неробочих активів у силу відкладених кредитних ризиків при реструктуризації банками проблемної заборгованості", - сказано в огляді.

"Кредит-Рейтинг" також прогнозує звуження ліквідності банків внаслідок збереження ризиків відтоку ресурсної бази, обмежених можливостей рефінансування зовнішніх запозичень, а також через адміністративні міри Національного банку.

Реклама:

На думку аналітиків рейтингового агентства, контроль регулятора за фінансовими установами й збільшення тиску на бізнес із боку фіскальних органів у наступному році підсиляться.

Капіталізація банківської системи, як думає "Кредит-Рейтинг", в 2010 році підсилиться, хоча зростання капіталізації, з огляду на кредитні й ринкові ризики, буде не більш ніж адекватним.

При цьому фінансування іноземними групами своїх дочірніх українських банків буде здійснюватися на рівні мінімальної достатності, в окремих випадках через проблеми з ліквідністю самих материнських груп.

У структурі ресурсної бази українських банків, на думку "Кредит-Рейтинг", усе більше будуть переважати короткострокові пасиви, що у свою чергу підвищує ризик ліквідності банківської системи.

Разом з тим, як думає рейтингове агентство, в 2010 році збережеться низький рівень довіри внутрішніх інвесторів і кредиторів до банківської системи, тиск на гривню підсилиться, а обсяги кредитування будуть залишатися низькими.

Як повідомлялося, станом на 1 грудня 2009 року в Україні було зареєстровано 198 банків, 12 з яких перебували в стані ліквідації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!