"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Чиновників пересадять на відкритий код

П'ятниця, 25 грудня 2009, 13:10

Кабінет Міністрів планує перевести органи державної влади з ліцензійного програмного забезпечення на софт з відкритим кодом.

Про це сказано у схваленій Кабміном концепції державної цільової науково-технічної програми використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом.

"Результати інвентаризації комп'ютерних програм в органах виконавчої влади свідчать про необхідність значних видатків бюджетних коштів на легалізацію існуючого й купівлю нового ліцензійного програмного забезпечення, а також про посилення залежності національної інформаційної інфраструктури від постачальників пропріетарного (ліцензійного) програмного забезпечення", - сказано в тексті концепції.

Водночас, відповідно до тексту концепції, існує програмне забезпечення з відкритим кодом, яке не обмежує право свого використання, копіювання й модифікації й, як свідчить міжнародний досвід, допомагає заощадити в рамках держави близько 80-87% коштів, включаючи адміністрування, адаптацію й перенавчання персоналу державних органів влади.

Реклама:

Передбачається створити державний центр перепідготовки державних службовців із навчанням використання ПЗ з відкритим кодом.

Відповідно до концепції, строк виконання програми - 4 роки.

За попередніми оцінками, вартість реалізації цієї програми буде становити близько 45 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!