Тимошенко допоможе Пінчуку на російському ринку

П'ятниця, 25 грудня 2009, 09:22

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вирішила допомогти підприємцю Віктору Пінчуку з вирішенням проблем на російському ринку труб.

У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинився її лист до голови уряду РФ Володимира Путіна, в якому вона просить продовжити квоту на безмитний імпорт українських труб, найбільшим постачальником яких є компанія "Інтерпайп".

Скасування квотування загрожує компанії втратою основного ринку збуту.

У листі прем'єр-міністра Юлії Тимошенко від 12 грудня, адресованому її російському колезі Володимиру Путіну, голова уряду просить дати доручення відповідальним міністерствам Росії підписати протокол про продовження угоди про поставки української трубної продукції в РФ.

"На думку української сторони, в даному випадку оптимальним рішенням є збереження традиційної 5-6-процентної частки українських труб на російському ринку і, відповідно, встановлення в рамках угоди на 2010 рік квоти у розмірі 300 тис. т, що на третину менше квоти 2009 року", - говориться в листі.

У 2005 році мінекономрозвитку РФ і Мінекономіки встановили квоту на імпорт в РФ труб у розмірі 395 тис. т з щорічним ростом на 2% до 2010 року.

У поточному році квота становить 427,6 тис. т. За даними фонду розвитку трубної промисловості РФ, обсяг російського ринку труб оцінюється в 3-4 млрд. дол., частка українських труб - 250-300 млн. дол.

Джерела в урядах України і РФ стверджують, що станом на вчорашній день угоду про квотування поставок труб на російський ринок підписано не було.

"Переговори з мінпромторгу РФ проходять важко. Розглядається варіант, що Росія продовжує дію квот, а Україна не підвищує мита на імпорт аміачної селітри і не вводить квоти на імпорт NPK-добрив", - розповіло джерело в Мінекономіки.

Від офіційних коментарів в урядах України і Росії відмовилися. Але джерело в Кабінеті міністрів висловило надію, що лист Юлії Тимошенко переговори зрушить з мертвої точки.

Реклама:

За інформацією джерел "Економічної правди", раніше завод Віктора Пінчука "Дніпросталь" отримав пільги від уряду на імпорт промислового устаткування, не сплативши до бюджету майже 40 мільйонів євро.

Як повідомлялося, Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) холдингової компанії трубно-колісної компанії "Інтерпайп" - Interpipe Limited.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: