НБУ і Надра Банк - лідери антирейтингу

Четвер, 24 грудня 2009, 18:59

Найбільші претензії у середовищі суб'єктів підприємницької діяльності викликають дії тимчасової адміністрації банку "Надра".

Про це повідомив у Лондоні під час зустрічі із представниками ділових кіл Великобританії керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності Олександр Данилюк, передає прес-служба центру.

Всеукраїнським центром сприяння підприємницькій діяльності були проаналізовано близько 3000 скарг від підприємців на неправомірні дії й методи банківських установ у питанні повернення коштів за борговими зобов'язаннями.

Бралися до уваги звернення, що надійшли на адресу Центру впродовж 2009 року.

Реклама:

Згідно з отриманими висновками, тимчасова адміністрація комерційного банку вдалася до низки заходів, які найчастіше порушували принципи державного регулювання вирішення спорів між боржниками та фінустановами-позичальниками.

"Так, зокрема, до переліку очевидних правопорушень з боку тимчасової адміністрації цього банку можна віднести: незаконне розкриття банківської таємниці, коли банк виклав у відкритий доступ інформацію про своїх боржників", - відзначив Данилюк.

За його словами, до порушень також відноситься здійснення тиску на боржників шляхом передачі даних про заборгованість до Митної та Прикордонної служб України з метою перешкоджання виїзду позичальників за кордон.

"Також надходять скарги, що вказують на використання методів силового тиску з боку осіб, що представляють інтересу банку, задля повернення кредитних коштів. Зокрема, залишаються не розслідуваними причини смерті одного з найактивніших лідерів руху ошуканих вкладників банку "Надра" Андрія Конончука, який загинув за нез'ясованих обставин наприкінці весни 2009 року", - говориться в заяві керівника.

Експерт при цьому зауважив, що "більша половина усіх скарг стосувалася саме цієї фінансової установи, і така ситуація може свідчити лише про відсутність фахових і зважених підходів до вирішення існуючих проблем з боку діючого керівництва банку "Надра".

"Якщо відстежити певні причинно-наслідкові зв'язки в українському політикумі та економічних процесах, а також взяти до уваги абсолютно незрозумілі симпатії президента до окремих бізнес-груп, то можна цілком припустити, що незабаром роль колекторів, що діють на користь "Надр" почне відігравати спецпідрозділ СБУ "Альфа", припускає Данилюк

"Мусимо також відзначити незрозумілу поведінку Національного банку, який має всю необхідну інформацію про нефахову діяльність свого тимчасового адміністратора, але не ініціює жодних дій із виправлення та оздоровлення ситуації", - зазначив він.

Тому справжнім лідером антирейтингу серед банківських установ України, за його словами можна визначити саме Національний банк, чиї безвідповідальні рішення створили грунт для означених негативних подій і тенденцій у банківському секторі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!