"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Порошенко виступає за пом'якшення грошової політики

Середа, 23 грудня 2009, 17:00

Національному банку України доцільно пом'якшити грошову політику, забезпечивши додаткову фінансову підтримку реального сектора економіки.

Таку думку висловив голова Ради НБУ, міністр закордонних справ Петро Порошенко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На сьогоднішній день має бути змінено завдання. Разом з підтримкою стабільності банківської системи ми повинні підтримувати розвиток економіки. Це не може бути здійснено без абсолютно чіткого та регульованого пом'якшення монетарної політики", - сказав він.

За словами Порошенка, жорстка монетарна політика, яка проводиться Нацбанком, була виправданою під час різких коливань і паніки на валютному ринку: вона змогла заспокоїти ринок, але тепер пріоритети дещо змінилися.

Реклама:

"Більш жорстка монетарна політика, разом з перевагами, які ми сьогодні спостерігаємо у вигляді стабільності курсу національної валюти і досягнення стабільності в економіці, несе значні ризики охолодження економіки", - додав він.

У цьому зв'язку, голова Ради Нацбанку підкреслив важливість забезпечення цільового спрямування коштів банківської системи.

Він пояснив, що ці гроші не повинні піти на спекулятивні операції на валютному ринку, але діяльність українського виробника повинна бути фінансово забезпечена.

"Я переконаний, що найближчим часом ми будемо робити все для того, щоб зробити більш доступним кредитування, забезпечити більш ефективне регулювання діяльності комерційних банків, обмежити доларизацію економіки, знизити процентну ставку", - сказав Порошенко.

Щодо валютної політики голова Ради НБУ відзначив, що найбільш актуальним завданням є забезпечення стабільності курсу національної валюти.

"Різке посилення курсу робить продукцію нашого виробника неконкурентоспроможною на зовнішніх ринках. В умовах дефіциту торгового балансу це (посилення гривні) - дуже ризикований крок. Країна потребує не сильної чи слабкої гривні, а стабільної національної валюти", - зауважив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!