Нацбанк обіцяє стабільну гривню навіть без валюти МВФ

Середа, 23 грудня 2009, 15:15

Курсова стабільність на валютному ринку збережеться, навіть незважаючи на те, що Україна отримає черговий транш МВФ тільки наступного року.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За його словами Нацбанк продовжить поповнювати свої валютні запаси, щоб у потрібний момент "підставити плече" уряду, зокрема, щоб забезпечити його валютою для виконання тих чи інших бюджетних платежів.

"Ці події багато в чому очікувані - такий їх розвиток прогнозувався, хоча і були надії, що отримати черговий транш Україна все ж таки зможе ще цього року. У Національного банку такий сценарій був в "меню" розвитку подій, тому ми впевнені у нашій здатності зберегти курсову стабільність - наші валютні резерви цілком для цього достатні", - сказав Литвицький.

Реклама:

Він нагадав, що нині валютні резерви НБУ перевищують 26 млрд. доларів. Крім того, за цого словами, до кінця грудня "ми ще докупимо валюти до півмільярда, з урахуванням тих, які вже є".

"Ненаданий транш спонукає НБУ ще більш дбайливо і відповідально ставитися до питання про стан своїх валютних резервів і забезпечення їх достатності при будь-якому розкладі", - підкреслив чиновник.

При цьому радник голови НБУ відзначив, що Нацбанк готовий сприяти уряду у питанні забезпечення своєчасного виконання бюджетних платежів.

"Думаю, що ми підставимо плече уряду. У тому сенсі, що якщо він звернутися до нас із запитом на продаж валюти для тих чи інших бюджетних потреб, ми продамо уряду цю валюту. Ми це зробимо незалежно від того, чи прийшов четвертий транш МВФ, чи ні, чи отримаємо ми додатковий доступ до SDR чи ні", - сказав чиновник.

Він висловив також сподівання, що уряд скористається тією можливістю, яка відкрилася у зв'язку зі змінами в графіку січневих платежів для оптимізації своїх бюджетних витрат.

"І в цьому відношенні, я думаю, що і уряд для якнайшвидшого відновлення фінансування фондом теж зробить для себе висновки і внесе необхідні корективи у свою поточну діяльність з тим, щоб заявлені в меморандумі (у тому числі і з урахуванням можливих коригувань) плани дій з збереження фінансової стабільності та відновлення економічного зростання були виконані ", - відзначив Литвицький.

Одночасно радник голови Нацбанку висловив надію, що черговий транш кредиту буде надано України якомога швидше.

"Ми, звичайно, розуміємо позицію Фонду і впевнені, що розвиток співробітництва з МВФ не буде супроводжуватися в частині фінансування значною паузою", - зазначив він.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів прогнозує, що Міжнародний валютний фонд ухвалить рішення щодо візиту своєї місії в Україну після різдвяних свят.

Україна розраховувала на прийняття радою директорів Міжнародного валютного фонду до кінця 2009 року рішення про виділення країні щонайменше 2 млрд. доларів у рамках програми stand-by, для чого направила фонду лист із зобов'язаннями, підписаний головою НБУ Володимиром Стельмахом й Уманським.

Після цього віце-прем'єр-міністр із питань міжнародної і європейської інтеграції Григорій Немиря й Уманський відвідали Вашингтон для переговорів з керівництвом МВФ із метою уточнення показників програми stand-by.

18 грудня МВФ призначив головою місії в Україні Атанасіоса Арвантіса замість Джейли Пазарбашіоглу. Експерти місії МВФ, зокрема Пазарбашіоглу, відвідували Україну в середині жовтня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!