Місія МВФ буде в Україні не раніше Різдва

Середа, 23 грудня 2009, 12:10

Міністерство фінансів прогнозує, що Міжнародний валютний фонд ухвалить рішення щодо візиту своєї місії в Україну після різдвяних свят (7 січня 2010 року).

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський, повідомляє агентство "Українські новини".

"З огляду на динаміку нашого співробітництва... ті труднощі, які виникли, думаю, що фонд ухвалить рішення щодо візиту місії десь після різдвяних свят", - сказав він.

За словами Уманського, місія МВФ зможе розглянути початок бюджетного фінансування лише в 2010 році.

Реклама:

"Цього року перегляд програми неможливий із урахуванням названих мною причин. У першу чергу це наші внутрішні питання й відсутність консолідації основних політичних інститутів в умовах кризи", - додав він.

Він зазначив, що Україна відступила від умов співробітництва із МВФ, зокрема, президентом Віктором Ющенком був підписаний закон про підвищення соціальних стандартів, крім того, зірване прийняття державного бюджету на 2010 рік.

Уманський зазначив, що однією з основних тем переговорів із МВФ у грудні було обговорення фінансування соцвитрат в 2010 році, особливо в першому кварталі.

Крім того, українська делегація пояснювала МВФ механізм бюджетного фінансування в 2010 році, що, якщо Верховна рада не прийме до кінця поточного року держбюджет-2010, буде проходити за тимчасовим розкладом у місячному обсязі 1/12 загальних витрат держбюджету-2009.

При цьому Уманський додав, що тепер на рівні Міністерства фінансів і Національного банку будь-які непорозуміння із МВФ відсутні.

Як повідомлялося, Україна розраховувала на прийняття радою директорів Міжнародного валютного фонду до кінця 2009 року рішення про виділення країні щонайменше 2 млрд. доларів у рамках програми stand-by, для чого направила фонду лист із зобов'язаннями, підписаний головою НБУ Володимиром Стельмахом й Уманським.

Після цього віце-прем'єр-міністр із питань міжнародної і європейської інтеграції Григорій Немиря й Уманський відвідали Вашингтон для переговорів з керівництвом МВФ із метою уточнення показників програми stand-by.

18 грудня МВФ призначив головою місії в Україні Атанасіоса Арвантіса замість Джейли Пазарбашіоглу. Експерти місії МВФ, зокрема Пазарбашіоглу, відвідували Україну в середині жовтня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!