S&P відзначає зменшення компаній з ризиком дефолту

Середа, 23 грудня 2009, 11:52

Число компаній, які піддаються ризику дефолту за борговими зобов'язаннями, знизилося в листопаді на максимальну кількість за п'ять років.

Це перший індикатор, який вказує на можливий розворот в кредитному циклі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

За даними міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's (S&P), на 15 грудня "слабкою ланкою" були 226 компаній з борговими зобов'язаннями на загальну суму 220,5 млрд. дол.

"Слабкою ланкою" S&P вважає позичальників, що мають рейтинг "B-" і нижче, а також схильних до ризику подальшого зниження рейтингу.

Число таких компаній досягло 300 у квітні цього року в умовах високої волатильності кредитних ринків, однак завдяки поліпшенню прогнозів для економіки та фінансових ринків їх кількість знизилася.

Реклама:

За останній місяць кількість "слабких ланок" упало на 25, що є найбільш значним місячним зниженням за період з січня 2004 року.

Експерти не очікують істотного зниження числа дефолтів компаній за боргом у найближчі місяці, однак прогнозують, що частка зобов'язань, по яких був оголошений дефолт, у загальному обсязі паперів впаде в наступному році.

За даними S&P, з початку цього року про дефолт оголосили 260 компаній, що є максимальним показником з початку відстеження цих даних в 1981 році.

"Багато компаній вже оголосили про дефолти. Позитивно те, що їх кількість більше не росте", - відзначає аналітик S&P Дайана Вацца.

"Це перший раз, коли ми бачимо ключовий індикатор, який свідчить про розворот тенденції. Ми перебуваємо в поворотної точки циклу, однак багато компаній як і раніше залишаються вразливими, і дефолти будуть відбуватися", - сказала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!