Росія дала "Антонову" грошей на випробування

Вівторок, 22 грудня 2009, 14:22

Міністерство оборони Росії у понеділок перерахувало АНТК ім. Антонова 150 млн. рублів на проведення програми льотних випробувань військово-транспортного літака Ан-70.

Про це заявив керівник програми Микола Воробйов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Отримані українським партнером кошти виділяються російською стороною відповідно до підписаного в листопаді доповнення до укладеного у 1993 році розробником і замовниками літака - військовими відомствами країн контракту, повідомив він.

За даними Воробйова, обсяг держфінансування російською стороною програми Ан-70 в 2010 році по лінії держоборонзамовлення складе понад 500 млн. рублів, обсяг фінансування проекту на найближчі 3 роки передбачений у розмірі 2,4 млрд. рублів.

Реклама:

Як уточнив співрозмовник агентства, державне фінансування програми Ан-70 українською стороною в 2009 році заплановано по лінії стабфонду в обсязі 170 млн. гривень, на сьогоднішній день профінансовано 30 млн. гривень.

Воробйов не зміг уточнити планові параметри держфінансування програми на 2010 рік, а також загальну потребу в коштах на завершення держвипробувань, зауваживши: "Можливо, що нам доведеться переглядати сформовані кілька років тому фінансові параметри програми".

"Не виключено, що у зв'язку з провальним фінансуванням програми в цьому році ми будемо змушені переглядати терміни завершення держвипробувань. Орієнтовно, це буде 2012 рік", - додав він.

Як повідомив співрозмовник агентства, заплановану на кінець року нараду за участю замовників і розробника Ан-70, де мають бути розглянуті питання узгодження тактико-технічного завдання (ТТЗ) на літак, продовження програми випробувань, ціноутворення перенесено на другу половину 2010 року.

"Українська сторона завершила офіційну процедуру підтвердження введення в дію підписаного в Москві у серпні протоколу про внесення змін до міжурядової угоди від 1993 року за програмою тільки в грудні" - уточнив керівник програми.

Як повідомлялося, у серпні 2009 року Україна і Росія підписали протокол про внесення змін до "Угоди між урядом РФ і урядом України про подальше співробітництво у забезпеченні створення, спільного серійного виробництва та поставок в експлуатацію оперативно-тактичного військово-транспортного літака Ан-70 і транспортного літака Ан-70т з двигунами Д-27" від 24 червня 1993 року.

Згідно з документом, Росія та Україна продовжать спільну роботу зі створення та проведення випробувань військово-транспортного літака короткого зльоту і посадки Ан-70 і його модифікацій, у тому числі для цивільного застосування, з двигунами Д-27.

Сторони забезпечать фінансування спільної дослідно-конструкторської роботи зі створення літаків Ан-70, двигунів Д-27, бортових систем і матеріалів з бюджетів РФ і України.

Згідно озвученими раніше розробником даними, завершення держвипробувань і початок серійного виробництва Ан-70 були зміщені на 2011 рік, потреба у фінансуванні на завершення держвипробувань оцінювалася в 132 млн. доларів.

За узгодженим сторонами оцінками, обсяг витрат України і Росії на програму Ан-70 становить близько 1,5 млрд. доларів, потреба у фінансуванні для завершення НІОКР - близько 100 млн. доларів.

Обсяг визнаної РФ в 2000 році заборгованості за роботи за програмою перед розробником літака АНТК ім. Антонова оцінюється в 48,2 млн. доларів, і на сьогоднішній день борг залишається непогашеним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: