Зарубіжні папери українських емітентів хочуть пустити на внутрішній ринок

Понеділок, 21 грудня 2009, 16:24

Той факт, що цінні папери українських емітентів торгуються на міжнародних майданчиках, є позитивною оцінкою і для цих цінних паперів, і для підприємств, їх випустили, і в цілому для України.

Таку думку висловив голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) Сергій Петрашко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Якщо за кордоном їх реєструють - вони, як мінімум, відповідають міжнародним критеріям, а якщо їх купують, значить ці підприємства є інвестиційно привабливими", - сказав він.

"А щоб ці цінні папери, випущені за кордоном, можна було вільно купувати і враховувати в Україні, ось це і є важливим нашим завданням", - додав Петрашко.

Реклама:

За його словами, на український ринок доцільно допускати і цінні папери іноземних емітентів.

"Тут є два аспекти. Перший - це питання валютного регулювання, який є прерогативою Національного банку України. І друге - це питання обліку таких цінних паперів в Україні. Це вже сфера нашого регулювання, і над цим ми вже працюємо", - зазначив голова ДКЦПФР.

Він повідомив, що нині відомство напрацьовує нормативні акти, які зроблять можливим і регламентують облік іноземних цінних паперів в Україні.

"Сподіваюся, найближчим часом громадянин України, не виїжджаючи за її межі, не створюючи за кордоном компаній і не відкриваючи рахунків у тамтешніх депозитарних установах, зможе купити акції будь-якій світовій корпорації: Microsoft, Nokia і тому подібне і враховувати їх тут", - сказав Петрашко.

У той же час він зазначив, що ДКЦПФР активно розгорнула боротьбу з вітчизняними "сміттєвими" цінними паперами, побоюється, щоб на український ринок не хлинули ще й іноземні папери такої низької якості.

"Тому, можливо, як пілотний проект, ми спочатку почнемо з допуску іноземних цінних паперів тільки українських емітентів і зовнішніх зобов'язань нашої держави і, якщо все вдасться, поступово розширимо цей спектр", - повідомив Петрашко.

Як відомо, наразі на українському ринку обертаються тільки єврооблігації України на суму близько 150 млн. гривень, які обліковуються в Національному депозитарії України.

Це стало можливим після отримання кількома учасниками ринку ліцензій НБУ на купівлю цих єврооблігацій.

У той же час потенційний попит на такі цінні папери значно вищий.

При цьому, за даними провідних інвестиційний компаній України, біржовий обіг цінних паперів українських емітентів за кордоном у багато разів перевищує біржовий обіг цінних паперів в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!