Україна повертається до "чорного списку" найбільш корумпованих?

Понеділок, 21 грудня 2009, 13:03

Україна в лютому-2010 може повернутися до "чорного списку" групи з розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням грошей FATF.

Про це йдеться у повідомленні Держфінмоніторингу, повідомляє агенство "Iнтерфакс-Україна".

"Україна в лютому 2010 року може повернутися до "чорного" списку групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (Financial Action Task Force, FATF), якщо до 31 грудня 2009 року не прийме новий базовий профільний закон", - йдеться на веб-сайті відомства.

"Незважаючи на семирічну активну роботу уряду України та парламенту і довгоочікуване прийняття 393 народними депутатами Верховної Ради нового базового закону в листопаді поточного року, Україна включена до числа 25 країн, які мають реальний шанс опинитися поза межами цивілізованого фінансового світу і відчути на собі весь вантаж санкцій ", - вказується в повідомленні.

Реклама:

За даними Держфінмоніторингу, ризик збільшився у зв'язку із застосуванням президентом права вето до нової редакції закону про запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом і фінансування тероризму.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада 6 листопада внесла зміни до закону про протидію і запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, істотно розширивши перелік суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

Ветувати цей закон закликала Асоціація українських банків, визнавши його положення такими, що йдуть врозріз з цілою низкою статей Конституції.

У повідомленні Держфінмоніторингу вказується, що в грудні урядова делегація України взяла участь у пленарному засіданні Спеціального комітету експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) та засіданні Регіональної контрольної групи FATF для Європи/Євразії.

Держфінмоніторинг уточнює, що 21-22 січня 2010 контрольна група FATF з питань міжнародного співробітництва розгляне підсумкові звіти певних країн та остаточно визначить перелік ризикових юрисдикцій, який буде передано на затвердження пленарного засідання FATF.

Пленарне засідання FATF офіційно розгляне і затвердить остаточний список високо ризикових юрисдикцій 15-19 лютого 2010 року.

Раніше Україна вже була в "чорному" списку FATF з кінця 2002 до лютого 2004 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!