ТВЕЛ підготував документи для заводу в Україні

Понеділок, 21 грудня 2009, 12:00

Російське ВАТ "ТВЕЛ" підготувало обгрунтування цілей інвестування за проектом типового регіонального заводу для виготовлення ядерного палива за кордоном.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на прес-службу компанії.

ТВЕЛ обговорює можливість будівництва такого підприємства з Україною та низкою європейських країн, які експлуатують АЕС з реакторами російського зразка.

Україна раніше заявляла про плани в 2015 році ввести в експлуатацію завод з фабрикації ядерного палива для АЕС.

Реклама:

Для цього оператор всіх АЕС країни НАЕК "Енергоатом" веде паралельні переговори з американською Westinghouse і російською ТВЕЛ.

2010 року Київ розраховує оголосити відповідний тендер, РФ готова взяти участь у ньому.

На сьогоднішній день ТВЕЛ - монопольний постачальник палива для атомної енергетики України (15 блоків АЕС). Однак діючий контракт закінчиться до кінця 2010 року.

У 2009 році сторони повністю узгодили та підготували до підписання новий довгостроковий контракт на постачання палива для українських АЕС після 2010 року, повідомив ТВЕЛ.

Документ передбачає забезпечення мінімум 12 з 15 енергоблоків на Україні протягом 10 років. Терміни підписання цього контракту неодноразово переносилися, про нову дату поки нічого невідомо.

Українська НАЕК "Енергоатом" розраховує покрити потреби ще трьох блоків своїх АЕС після 2010 року за рахунок поставок американської Westinghouse, яка нині проводить кваліфікацію палива на Південно-Української атомної станції.

ТВЕЛ входить до складу ВАТ "Атоменергопром", займає приблизно 17% світового ринку виробництва ядерного палива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!