Ізраїльські інвестори рятують VAB Банк

Понеділок, 21 грудня 2009, 09:32

Ізраїльська інвестгрупа Kardan у неділю оголосила про виділення коштів українському VAB-Банку, збільшивши його капітал на 150 млн гривень.

Інвестори ж сподіваються збільшити свою частку в українській фінансовій установі, повідомляє Deutsche Welle.

Видання нагадує, що у рамках стабілізаційних заходів VAB Банк отримав кредит на 970 мільйонів гривень, який, відповідно до регуляторних вимог, мав погасити до кінця 2009 року.

Однак повернути борг у відведені строки не було можливості - НБУ подовжив термін погашення до кінця 2010 року.

Реклама:

Водночас було вирішено, що ізраїльська інвестиційна група Kardan через дочірні нідерландські компанії терміново збільшить капітал банку на 150 млн. гривень, яких буде достатньо, зокрема, для погашення першої частини позики.

Ця операція дозволить ізраїльським інвесторам суттєво збільшити свій контроль над активами українського банку - з 49% до 63%.

Але спочатку цей крок має затвердити Нацбанк та Антимонопольний комітет України.

Директор інвестиційного департаменту страхового концерну Clal Іnsurance Рої Якір вважає рішення керівництва Kardan слушним, оскільки, на його переконання, українська банківська система подає перші ознаки посткризового оздоровлення, а загроза втрати капіталовкладень помітно знизилася.

"Нині інвестиції у банківський і страховий сектор виправдовують ризики. Адже ці сфери знову стають перспективними для інвесторів", - зауважує аналітик.

Раніше повідомлялося, що вкладники VAB Банку просять президента Віктора Ющенка й генерального прокурора Олександра Медведька не допустити банкрутства банку.

Але пізніше Національний банк спростував інформацію й запевнив, що VAB Банк повністю виконує вимоги про капіталізацію.  

VAB Банк працює на фінансовому ринку України з 1992 року. Установа має 150 регіональних відділень в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: