"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Скандальна "дочка" "Нафтогазу" прийде ще до чотирьох областей

Середа, 2 грудня 2009, 20:27

Філії дочірнього підприємства "Нафтогазмережі" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" після реалізації пілотного проекту у Вінницькій області найближчим часом почнуть роботу в Миколаївській, Дніпропетровській, Львівській та Закарпатській областях.

Про це заявив голова правління НАК Олег Дубина в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні закінчується комплектація цих філій персоналом - в основному це досвідчені газовики з багаторічним досвідом роботи, формування матеріально-технічної бази, готуються документи для розширення території ліцензованої діяльності щодо забезпечення газом", - сказав він.

За словами Дубини, розроблені також договори між НАК "Нафтогаз України" і ДП "Нафтогазмережі" на користування газовими мережами державної форми власності, обробляється перелік державного майна, яке буде передано на баланс, готуються акти приймання-передачі.

Реклама:

"Філії "першої черги" запуску підбиралися відповідно до рівня заборгованості облгазів перед НАК "Нафтогаз України", виконання ними умов договорів на користування державними мережами і рівню готовності розпочати роботу", - пояснив він критерії відбору.

Голова правління "Нафтогазу" додав, що наявність у держхолдингу великих пакетів акцій у ряді облгазів оптимізує процеси, пов'язані з передачею на баланс ДП "Нафтогазмережі" мереж та майна, що перебувають у держвласності і, як наслідок, прискорить початок роботи підприємства в областях.

За його словами, джерелом фінансування ДП "Нафтогазмережі" в 2009 році є наповнення грошової частини статутного капіталу підприємства в сумі 300 млн. гривень.

"Цих грошей достатньо, щоб почати повноцінну роботу філій "першої черги" і зробити необхідний заділ для подальшого розвитку підприємства", - підкреслив голова "Нафтогазу".

За його словами, запровадження прозорих механізмів розрахунків за спожитий газ і підвищення рівня оплати за нього дозволить забезпечити потреби ДП "Нафтогазмережі" для подальшого розвитку та роботи.

"За нашими розрахунками, стабілізація фінансових показників ДП має настати вже під час наступного опалювального сезону", - додав Дубина.

Він підкреслив, що головне завдання "Нафтогазмережі", поставлене перед компанією урядом, - забезпечити 100% розрахунки за газ.

За прогнозами голови "Нафтогазу", після відкриття філій і отримання на баланс газових мереж, що знаходяться в держвласності, "Нафтогазмережі" здійснюватиме постачання всередині країни майже половини всього обсягу споживаного в країні газу.

Дубина уточнив, що на сьогодні вже прийнято рішення про ліквідацію шести регіональних філій іншої дочірньої компанії НАК - "Газ України" і передачі їх функцій ДП "Нафтогазмережі".

Коментуючи звинувачення в незаконності дій компанії і нібито наявної техногенної загрози, він сказав, що НАК діє строго в рамках закону і не допустить зриву опалювального сезону.

"Ми лише намагаємося відновити контроль над державною власністю. Багатьом це не подобається, вони намагаються вставити палиці в колеса. За цим стоять впливові псевдобізнесмени і мільйони доларів, які щорічно недопоступають до бюджету, а йдуть у їхні кишені. З цим безладом на внутрішньому газовому ринку країни буде покінчено ", - підкреслив Дубина.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" на початку серпня 2009 року у виконання відповідного рішення уряду завершила створення дочірнього підприємства "Нафтогазмережі", в управління якого будуть передані державні газорозподільні мережі, що експлуатуються в даний час міськ- і облгазами.

Пілотним проектом стала передача цьому підприємству газових мереж у Вінницькій області, що завершилася в кінці листопада.

Трудові колективи обласних газопостачальних компаній у середу звернулися до президента Віктора Ющенка з проханням втрутитися у ситуацію, що склалася в газорозподільній галузі в результаті цілеспрямованих "рейдерських" дій уряду.

За їх словами, у розпал опалювального сезону уряд робить спроби примусово передати газорозподільні мережі в управління новоствореному дочірньому підприємству НАК "Нафтогаз" - "Нафтогазмережі", у якого сьогодні відсутній необхідний штат фахівців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: