Україна має пустити до своєї труби і Росію, і Європу - Тігіпко

Середа, 2 грудня 2009, 16:33

Кандидат на пост президента Сергій Тігіпко наполягає, що Україна має створити консорціум з управління газотранспортною системою разом з російським "Газпромом" і європейськими енергокомпаніями.

Так він прокоментував оприлюднену у вівторок Концепцію розвитку, модернізації та переоснащення ГТС України на 2009-2015 рік, повідомляє прес-служба політика.

У документі повідомляється, що 80% газоперекачувальних агрегатів компресорних станцій вичерпали термін своєї експлуатації. Це призводить до збільшення закупівель технологічного газу.

Крім того, стан підземних газосховищ не відповідає вимогам до їх експлуатації. Йдеться і про тенденцію зниження обсягів фінансування капітальних і поточних ремонтів ГТС.

Реклама:

Орієнтовний обсяг інвестицій у модернізацію ГТС, відповідно до Концепції, становить 2,57 млрд. доларів.

"Мантри керівників України про те, що наша країна - надійний постачальник газу до Європи, - вже нікого не переконують", - зауважив Тігіпко.

"Нам часто доводиться чути з вуст президента і прем`єр-міністра про те, що Україна - надійний постачальник газу. На жаль, це не так", - сказав він.

За словами Тігіпка, моральна та фізична зношеність ГТС - це не тільки додаткові витрати, які закладаються в собівартість газу для кінцевих споживачів, але й ризик серйозних техногенних аварій.

"Закладена в Концепції оцінка робіт з модернізації, з моєї точки зору, занижена в три-чотири рази. У кожному разі, навіть цих грошей у "Нафтогазу" сьогодні немає. У цій ситуації єдине правильне рішення - це часткова приватизація ГТС і створення консорціуму з управління трубою, учасниками якого разом з Україною будуть "Газпром" та європейські енергокомпанії", - переконаний Тігіпко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!