Облгази поскаржились Ющенку на рейдерство Кабміну і НКРЕ

Середа, 2 грудня 2009, 16:22

Трудові колективи обласних газопостачальних компаній просять президента Віктора Ющенка втрутитися у ситуацію, що склалася в газорозподільній галузі в результаті цілеспрямованих "рейдерських" дій уряду.

Про це йдеться в офіційному зверненні трудових колективів облгазів до глави держави, повідомляє агентство "УНІАН".

"Події останніх днів змусили звернутися до Вас, оскільки дії Кабінету міністрів і НКРЕ перейшли від політичних гасел у площину конкретних протиправних нормативних актів, які містять ознаки державного рейдерства", - наголошується у зверненні.

Зокрема, відзначають автори документа, дії уряду і регулятора протягом останніх двох років призвели до катастрофічних наслідків для галузі, про що свідчить той факт, що за підсумками 9 місяців 2009 року сукупні збитки облгазів досягли 1,2 млрд. гривень.

Реклама:

На думку авторів звернення, протягом цього періоду Кабмін штучно і цілеспрямовано доводив галузь до розвалу, створивши для цього міф про нібито величезні борги обл- і міськгазів перед НАК "Нафтогаз України", які насправді не мають прямого відношення до їх поточної діяльності, а виникли у 90-х роках і через невдалі експерименти зі створення торгових домів для акумуляції грошових потоків.

"Головна мета цієї антидержавницької кампанії - дискредитація діючої системи газопостачання і рейдерське захоплення мереж бізнес-оточенням прем`єра через створення квазідержавної компанії", - наголошується в повідомленні.

У зв`язку з цим автори звернення відзначають, що сьогодні у розпал опалювального сезону уряд робить спроби примусово передати газорозподільні мережі в управління новоствореному дочірньому підприємству НАК "Нафтогаз" - "Нафтогазмережі", у якого сьогодні відсутній необхідний штат фахівців.

"Ефективність цього фантома (ДП "Нафтогазмережі") добре ілюструє його діяльність в одній з найменших областей - Чернівецькій. Альтернативна облгазу структура "Укргазмережі" (зараз - Чернівецький філіал ДП "Нафтогазмережі") засвідчила свою повну фінансову і організаційну неспроможність", - наголошується в повідомленні.

Зокрема, за даними авторів звернення, протягом 2008-2009 років "Укргазмережі" та її правонаступником було створено заборгованість у розмірі 104 млн. гривень перед постачальником газу.

"У зв`язку з тим, що ситуація у системі енергозабезпечення країни досягла критичної межі, просимо Вас як керівника держави і гаранта її національної безпеки особисто втрутитися у ситуацію і покласти край процесам руйнування системи газопостачання України", - йдеться у зверненні.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів постановою № 775 від 10 червня вирішив передати газорозподільні мережі 43 підприємств з газопостачання і газифікації, що перебувають у державній власності, на баланс одного з дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України" - ДП "Нафтогазмережі".

Цьому підприємству також передані газорозподільні мережі, що перебувають на балансі інших дочірніх компаній НАК "Нафтогаз України": ДК "Газ України", ДК "Укртрансгаз", ДК "Укргазвидобування" і ВАТ "Чорноморнафтогаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: