"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Акциз на алкоголь можна підняти ще удвічі?

Середа, 2 грудня 2009, 15:44 -

Держава без остраху нашкодити внутрішньому ринку може підняти акцизний збір на алкоголь ще в 1,5-2 рази.

Таку думку висловив депутат Верховної ради від фракції БЮТ, заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Костянтин Бондарєв, повідомляє його прес-служба.

"Я вважаю, що ми можемо підняти акцизний збір у порівнянні з сьогоднішнім днем мінімум у півтора, а то й у два рази. І нічого не станеться з ринком", - сказав він.

Парламентарій також підкреслив необхідність удосконалення діючої в країні акцизної політики щодо алкогольної галузі.

Реклама:

"Ідея, яка працює в усьому світі - це рівна ставка акцизного збору на літр 100-процентного спирту. Згодом, в залежності від вмісту спирту в напої, застосовується коефіцієнт, в залежності від міцності напою. У нас виходить, що ставки різні. Тобто ми повинні чітко вирівняти це питання, і ставка повинна бути рівна", - вважає депутат.

Крім цього, на думку Бондарєва, за допомогою акцизів держава повинна стимулювати виноробів, надаючи преференції виробникам натурального виноградного вина.

Він також вважає досить ефективним механізмом, який дав позитивний результат практично відразу після введення, мінімальні ціни на алкоголь.

При цьому депутат вказав на деякі недоліки в ньому. Він нагадав, що акцизний збір 2009 року підвищувався кілька разів, а мінімальні ціни на міцний алкоголь - лише раз.

"Акцизний збір постійно зростає. Так, за цей рік він підвищувався вже кілька разів, а чергове зростання відбудеться з січня 2010 року. Але проблема в тому, що мінімально допустима вартість алкоголю повинна зростати одночасно з підвищенням акцизного збору, а цього не відбувається", - говорить Бондарєв.

Він запропонував прийняти відповідну постанову Кабінету міністрів, в якій прописати формулу розрахунку мінімальної ціни і визначити уповноважений орган, який повинен вести ці розрахунки і період можливої зміни ціни.

Депутат упевнений, що ці повноваження необхідно надати Державній податковій адміністрації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: