Уряд розрахується з Нацбанком облігаціями

Середа, 2 грудня 2009, 14:00

Міністерство фінансів в рамках реструктуризації боргу уряду перед Національним банком України на суму близько 1 млрд. випустить державні облігації c доходністю на рівні облікової ставки НБУ, яка до сьогодні складає 10,25% річних, плюс 0,25%.

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми вже все погодили. Залишилося тільки підписати. Остання дохідність, яку ми узгодили із Стельмахом - це облікова ставка плюс 0,25%", - сказав він.

У той же час Уманський висловив сумніви в тому, що після укладання угоди Нацбанк збільшить відрахування до бюджету за рахунок вивільнення резервів.

Реклама:

За його словами, НБУ може за допомогою цих ресурсів сформувати резерви під інші операції, відповідно, значного збільшення перевищення доходів над витратами, які відраховуються до держбюджету, не відбудеться.

"Нацбанк зробить такі проводки і, збільшивши на 4,3 млрд. гривень прибуток, сформує резерви, і гроші, боюся, ми навряд чи отримаємо", - припустив Уманський.

Як відомо, з літа ведеться дискусія про розмір прибутку НБУ, за рахунок якої уряд і депутати мають намір фінансувати підготовку до Євро-2012 і боротьбу з грипом на загальну суму понад 10 млрд. гривень.

Проти такого підходу виступає президент Віктор Ющенко, який вважає таке фінансування емісійним і підкреслює, що в НБУ в умовах кризи прибуток практично відсутній.

Рада Нацбанку 30 листопада затвердила реальне перевищення його доходів над витратами за підсумками дев'яти місяців 2009 року на рівні 608 млн. гривень, які будуть перераховані до держбюджету.

За словами члена Ради НБУ Юрія Полунєєва, реструктуризація боргу уряду Нацбанку дозволить вивільнити з резервів більше 4 млрд. гривень, які також можуть бути направлені до держбюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!