"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати переглядають валютну виручку експортерів

Середа, 2 грудня 2009, 10:18

Усього лише через день після набуття чинності закону про повернення експортерами валютної виручки в країну протягом 90 днів, депутати запропонували повернути колишній термін - 180 днів.

Свою непослідовність вони пояснюють зміною ринкових умов, пише видання "Комерсант-Україна".

У вівторок на сайті Верховної ради було оприлюднено проект закону № 5378 депутатів Юрія Полунєєва (БЮТ) і Сергія Клюєва (Партія регіонів), спрямованого на подолання негативних наслідків фінансової кризи.

Документом пропонується внести зміни до закону № 1533-VI, відповідно до якого термін обов'язкового надходження валютного виторгу в країну скорочений з 180 до 90 днів.

Реклама:

Цей законопроект, зареєстрований на наступний день після вступу закону № 1533-VI в силу - 24 листопада, припускає повернення до старої нормі у 180 днів.

Проект закону передбачає збільшення мінімального розміру статутного капіталу банку при реєстрації установи з 75 млн. грн. до 120 млн. грн. (до прийняття закону - 10 млн. євро).

Документом пропонується дозволити банкам реструктуризувати кредити, видані в будь-який час, а не тільки до 1 жовтня 2008 року, не обмежуючи термін реструктуризації 31 грудня 2010.

Крім того, реструктуризувати можна буде позики на суму не більше 1 млн. грн., у тому числі деноміновані в іноземній валюті, без прив'язки до докризового курсу гривні.

Депутати також запропонували скасувати заборону на дострокове повернення раніше узятих українськими фізичними та юридичними особами позик і заборонити включати до 2012 року в регулятивний капітал субординовані кредити на суму не більше 100% основного капіталу установи.

При цьому скасовується норма про те, що іноземні інвестиції у грошовій формі можуть здійснюватися в Україні тільки в національній валюті.

Необхідність таких змін в пояснювальній записці до законопроекту пояснюється тим, що деякі норми закону "втратили свою актуальність і на сьогоднішньому етапі можуть справити негативний ефект".

Непослідовність парламентаріїв пояснив депутат Сергій Терьохін

За цей час побоювання девальвації гривні змінилися очікуваннями ревальвації, що й спонукало збільшити термін повернення валютної виручки, пояснив він.

"Якщо подивитися на структуру неторгового обміну, то коли почалася криза, люди стали масово виводити гроші. Коли вони почали повертати, обмежувати вже не варто", - сказав Терьохін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: