Банки не хочуть показувати податківцям свою таємницю

П'ятниця, 18 грудня 2009, 20:23

Банки вважають неприпустимим встановлення необмежених повноважень податкових органів щодо розкриття банківської таємниці. 

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС).

Це може статися у випадку прийняття законодавчої ініціативи Державної податкової адміністрації (ДПАУ) - проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності органів податкової служби)".

Внаслідок такого рішення податкові органи отримають доступ до банківської таємниці більший, ніж органи прокуратури, Служба безпеки, Міністерство внутрішніх справ, Антимонопольний комітет.

Реклама:

"Дестабілізується робота усіх підприємств-платників податків, погіршаться умови ведення бізнесу, що призведе до тінізації економіки", - наголошується в повідомленні.

В асоціації підкреслюють, що запропоноване ДПАУ збільшення термінів проведення планових та раптових перевірок вплине на тривалість діяльності підприємства у надзвичайному режимі.

"Вимоги податківців до отримання складної, аналітичної інформації від банків також подовжать тривалість перевірок, оскільки стосуватимуться розкриття банківської таємниці внаслідок закріплення за працівниками фіскальних органів права отримувати такого роду дані", - зазначається а прес-релізі.

"Йдеться про тотальний контроль за суб'єктами господарювання та громадянами України", - кажуть банкіри.

В повідомленні також зазначається, що впровадження подібної законодавчої ініціативи також сприятиме розвитку корупції. Оскільки повноваження, які не властиві податковими органами, обмежені фіскальною функцією, будуть  розширятися

"За даними дослідження Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації Україна посідає майже останнє (181 із 183 можливих) місце серед країн за рівнем простоти сплати податків", - зазначає генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!