НБУ нагадав про заборону комісій з валютообмінних операцій

П'ятниця, 18 грудня 2009, 14:58

Національний банк (НБУ) нагадав банкам про заборону на одночасне встановлення різних курсів обміну однієї валюти в касах і на стягнення комісій з валютообмінних операцій.

Про це йдеться в листі НБУ від 18 грудня, яка підписане виконуючим обов'язки голови Нацбанку Анатолієм Шаповаловим, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Одночасне встановлення в касі банку різних значень курсів купівлі та продажу однієї іноземної валюти за умови різних способів подальшого її використання інструкцією не допускається", - наголошується в листі.

Українські банки найчастіше встановлювали різні курси продажу тієї чи іншої валюти в залежності від мети купівлі її клієнтом: для погашення кредитів та вкладення коштів на депозити валюта продавалася за пільговими курсами.

Нацбанк також нагадав, що придбати валюту за пільговим курсом фізичні особи - позичальники можуть на регулярних аукціонах НБУ.

Реклама:

"З метою запобігання неправомірного стягнення банками комісійної винагороди під час здійснення операцій з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти в інструкції заборонено стягнення банками комісійної винагороди за такі операції", - додається в листі.

НБУ також відзначає, що банкам заборонено продавати валюту одній особі через свої каси в один день на суму понад 80 тис. грн. (в еквіваленті).

Крім того, банкам заборонено змінювати значення курсу купівлі та продажу інвалют протягом робочого дня.

"Банк (фінансова установа) зобов'язаний здійснювати контроль за купівлею інвалюти однією особою протягом операційного (робочого) дня в касах всієї банківської мережі банку, які розташовані як в головному офісі банку, так і у своїх структурних підрозділах", - підкреслюється в листі.

Як повідомлялося, населення України в листопаді 2009 року купило іноземну валюту на 976 млн. дол. більше, ніж продало.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!