"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенка не влаштовують позиції українських "трубників" в Росії

П'ятниця, 18 грудня 2009, 12:18 -

Ющенко наголошує на необхідності активізації захисту українських товаровиробників на зовнішніх ринках.

Про це він написав у своєму листі до прем'єр-міністра, повідомляє пресс-служба президента.

Голова держави висловлює стурбованість поточним станом зовнішньої торгівлі України, а також ускладненням умов доступу на експортні ринки для українських товаровиробників.

За його словами,  в період світової фінансово-економічної кризи це негативно вплинуло як на економіку України в цілому, так і на фінансово-господарську діяльність вітчизняних підприємств.

Реклама:

Так, загальний обсяг зовнішньоторговельного обороту товарами України за 10 місяців 2009 року скоротився майже удвічі і становив лише 67,5 млрд. дол. порівняно з 134,9 млрд. дол. аналогічного періоду минулого року, стверджує голова держави.

"Безперечно, за таких умов уряд має активно вживати дієвих заходів для збереження присутності української продукції на основних традиційних ринках збуту, однак наявний стан справ свідчить про те, що протягом 10 місяців 2009 року ситуація значно погіршилася", - констатує президент.

Експорт українських товарів за підсумками 10 місяців 2009 року порівняно з аналогічним періодом минулого року скоротився: до США - на 90,1% або на 1,6 млрд. дол.; до РФ - на 53,1% (на 7,5 млрд. дол.); ЄС - на 53,1% (на 8,4 млрд. дол.).

Особливе занепокоєння у Ющенка викликають численні звернення українських виробників трубної продукції щодо стурбованості загрозою витіснення їх з російського ринку через відсутність домовленості між Міністерством економіки України та Міністерством економічного розвитку Російської Федерації.

На думку президента, це питання потребує негайного вирішення з урахуванням потреб всіх вітчизняних виробників трубної продукції, які протягом останніх років мали стабільну присутність на російському ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: