Мільйонерів виключили із списку реструктуризації

Четвер, 17 грудня 2009, 10:58

Банки виступають за зняття обмежень щодо реструктуризації кредитних зобов'язань позичальників-фізичних осіб.

Відповідні пропозиції УКБС внесено до профільного комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності, йдеться у повідомленні асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз".

Зокрема, фінансові установи занепокоєні реструктуризацією кредитної заборгованості фізичних осіб, у розмірі, що перевищує еквівалент 1 мільйона гривен (до 125 тисяч доларів).

"Встановлення таких обмежень не дозволить іпотечним  позичальникам скористатися можливістю реструктуризації заборгованості", - зазначається в повідомленні. 

Реклама:

Особливо це стосується Одеси, Донецька, Дніпропетровська, Львова, Харкова, де середня вартість житлової іпотеки становить 200 тисяч доларів.

"Для позичальників-фізичних осіб, що купували нерухомість, наприклад у  Києві та Київській області, площею до 100 квадратних метрів за ціною близько 3 тисяч доларів за 1 квадратний метр, з першим внеском від 15%, сума кредиту складає до 255 тисяч доларів", - наводить свої аргументи щодо недоцільності обмеження суми реструктуризації в один мільйон гривень генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

За ії словами, на момент видачі кредиту (за курсом 5,05) один мільйон гривень у перерахуванні на долари дорівнював майже 200 тисяч.

"А за поточним курсом на теперішній час ця ж сума у доларах США складає понад 1,5 мільйона гривен, що з урахуванням запропонованого проектом Закону обмеження значно скорочує кількість потенційних клієнтів на реструктуризацію", - додає керівник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!